• Fastnålat inlägg

  Livebevakningen trappas ner

  23 maj 15.43
  Nivette Dawod

  Vi kommer nu att trappa ner vår liverapportering av den ekonomiska krisen i detta forum.

  Denna sida finns kvar, men uppdateras inte lika ofta som förut.

  Aftonbladets ekonomibevakning fortsätter dock som vanligt, den följer du här.

 • Nivette Dawod
  23 maj13.07

  Spretande elpris i morgon – minuspriser på flera håll

  Elpriset i morgon spretar rejält i pris beroende på var du bor, visar siffror från elbörsen Nordpool.

  I norra Sverige, elprisområde 1 och 2, hamnar spotpriset på i snitt 0,2 öre per kilowattimme (kWh).

  Under stora delar av dagen, mellan klockan 11.00 och 21.00, ligger det till och med på minus.

  Minuset gäller även för elprisområde 3 (där bland annat Stockholm ingår), där spotpriset i snitt dock hamnar på 17,8 öre per kWh.

  I Sydsverige, elprisområde 4, går priset istället rejält upp jämfört med exempelvis i dag. Där ligger spotpriset i snitt på 1,12 kronor per kWh.

  Utöver börspriset tillkommer elbolagens påslag, elskatt och moms plus elnätsavgift på omkring 1 till 1,50 kronor per kWh.

 • Nivette Dawod
  23 maj10.36

  Riksbanken får hård kritik

  Riksbanken agerade för långsamt för att hejda inflationen i fjol, enligt en utvärdering gjord på uppdrag av riksdagens finansutskott.

  Styrräntan borde ha höjts redan i februari och värdepappersköpen borde ha vänts till försäljningar redan tidigt under året.

  Inflationsprognoserna som Riksbanken gjorde var dessutom för undermåliga, även när hänsyn tagits till att det fanns stor osäkerhet, anser forskarna vid Stockholms universitet, som skrivit rapporten.

  Riksbanken bedöms däremot ha uppfyllt prisstabilitetsmålet under 2022, och trovärdigheten för inflationsmålet som ett nominellt ankare för ekonomin upprätthölls, trots att inflationen låg långt över målet.

 • Nivette Dawod
  23 maj08.52

  Elskulderna fortsätter öka: ”Tufft läge”

  Skulder efter höga elräkningar fortsätter att vara ett ökande problem för både privatpersoner och företag, rapporterar TT.

  Kronofogden hade hoppats på en tillbakagång i antalet ärenden jämfört med hösten, eftersom elpriserna gått ner och elstöd har betalats ut, men så ser det alltså inte ut.

  Jämfört med januari till april 2022 har antalet fysiska ärenden istället ökat med 49 procent och juridiska med 65 procent under årets fyra första månader, skriver TT.

  – Det är helt enkelt ett väldigt tufft läge och bekymmersamt, säger Davor Vuleta, analytiker hos Kronofogden, till nyhetsbyrån.

  Han konstaterar samtidigt att det finns eftersläpningar i registreringen.

  – Samtidigt är det inte bara elpriser utan även stigande räntor och inflation som gör att hushållen har mindre summor pengar att röra sig med och då kan det bli lite längre återhämtningstid för den här kurvan att vända.

 • Nivette Dawod
  22 maj13.03

  Facebooks ägare döms till 14 miljarder i böter

  Meta Platforms döms att betala rekordhöga 14 miljarder kronor i EU-böter.

  Anledningen är att bolaget överfört användardata från konton i EU-länder till USA. Enligt EU är överföringen systematisk och återkommande.

  – Facebook har miljontals användare i Europa, så volymen av den personliga datan som överförts är massiv, sa Andrea Jelinek, vid EDPB, EU:s dataskyddsmyndighet.

  Meta får nu fem månader på sig att upphöra med överföringen av personlig data.

  Meta säger att man kommer att överklaga beslutet.

Elpriset

Välj ditt elområde i menyn för att se hur mycket det kostar där du bor.

Vanliga frågor

Här är några av läsarnas vanligaste frågor om krisvintern.

Vad händer med elprisstödet?

Det första elstödet som den nuvarande regeringen beslutade om, för höga elpriser under perioden oktober 2021 till september 2022 som skulle gå till hushåll i södra Sverige, började betalas ut den 20 februari.

Sedan dess har regeringen också beslutat om ytterligare ett elstöd som ska gå till alla hushåll i Sverige, för att stötta upp för det höga elpriset under november och december 2022. Energiminister Ebba Busch (KD) har tidigare sagt att det stödet ska komma under våren 2023. Men i början av april kom beskedet att det kan bli senare än så.

Här kan du läsa det senaste om när elstödet till hela Sveriges hushåll kan tänkas komma.

Varför ökar dieselpriset mer än bensinpriset?

Det beror i stora drag på att det är högre krav på reduktionsplikten för diesel än för bensin. Enligt lag måste fossila drivmedel som säljs i Sverige blandas ut med förnybara bränslen. Dieseln måste blandas ut med 30,5 procent och bensinen med 7,8 procent. Så om priset på förnybara bränslen stiger, kommer prisskillnaden mellan bensin och diesel vid pump även att stiga.

Blir det förändrat amorteringskrav?

Samtliga partier i regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna gick till val på att förändra amorteringskravet. Men i budgetförslaget, som presenterades den 8 november, tonas förväntningarna ned, efter att både Finansinspektionen kritiserat förslaget om sänkt amorteringskrav, och förre riksbankschefen Stefan Ingves uttalat sig starkt kritiskt.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har för SVT uppgett att Moderaterna inte driver frågan aktivt just nu på grund av inflationen. I stället har Finansinspektionen fått i uppdrag att utreda hur dagens system, där en ventil för hushållen erbjuds, fungerar i praktiken. Finansdepartementet har även tillsatt en kommitté som ska utreda amorteringskravet och bolånetaket på längre sikt.

Vad betyder negativt elpris?

Med negativa elpriser får kunderna som har ett avtal med timmätning till och med tillbaka pengar för att använda el. Konsumenterna ”tjänar inte jättemycket mer” än några ören på det, men under den specifika perioden behöver man i alla fall inte betala någonting.

– Det är sällsynt med negativa elpriser. Under de senaste åren har vi fått uppleva det i Sverige några få gånger, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin och Metis.

 Läs mer: Negativt elpris i natt – så länge stannar det

Inflationen

Styrräntan

Här kan du få hjälp och stöd i svåra tider

 • Socialtjänsten: Hos socialtjänsten i din kommun kan du söka ekonomiskt bistånd om du inte kan försörja dig själv eller din familj. Du kan även få hjälp med budget- och skuldrådgivning. Gå in på din kommuns hemsida för mer information. Här finns länkar till samtliga kommuners hemsidor.
 • Försäkringskassan: Om du på grund av exempelvis sjukdom, skada eller föräldraledighet inte har möjlighet att arbeta kan du ha rätt till ersättning från Försäkringskassan. Läs mer om vad som gäller här.
  Du som har barn som bor hos dig kan ha även ha rätt till bostadsbidrag. Hur stort bidrag du kan få beror bland annat på dina inkomster och kostnader. Även personer under 29 år med låg inkomst kan ha rätt till bostadsbidrag, mer information om bostadsbidrag finner du här.
 • Matbutiker som säljer matsvinn: Över landet finns flera så kallade sociala matbutiker som säljer matvaror som annars riskerar att slängas. Exempelvis MatRätt i Göteborg, Matmissonen i Malmö, Matakuten i Gävle och Matmissonen i Stockholm.
 • Organisationer och föreningar: Det finns väldigt många ideella organisationer som hjälper med allt från ekonomiska bidrag till gratis aktiviteter och kläder. Kolla in Aftonbladets lista med 22 aktörer som hjälper.

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu