LIVE: Senaste nytt om den ekonomiska krisen

Alla nyheter om krisvintern Så påverkar det dig Ställ dina frågor

Följ Aftonbladets liverapportering för senaste nytt om det ekonomiska läget.

Här kan du ställa dina ekonomifrågor och följa med i nyhetsflödet.

Aktuellt just nu:

Fastnålat inlägg
Oljepriset faller efter covidprotester i Kina
i dag kl 08.48Nivette Dawod
DELA

Covidprotesterna i Kina sänker oljepriset, skriver Bloomberg. Kina är nämligen världens största oljeimportör.

Världsmarknadspriset på Nordsjöolja (brent) faller flera procent. Vid klockan 08.45 kostade ett fat 81,47 dollar.

USA-oljan (WTI) faller också, vid samma tid kostade ett fat 74 dollar. Det är det lägsta priset sedan december 2021.

Oljeprissänkningen har inte avspeglat sig helt vad gäller de rekommenderade riktpriserna på drivmedel för privatkunder.

På måndagen sänks en liter 95-oktanig bensin med 10 öre till 19,39 kronor per liter.

En liter diesel sänks med 25 öre till 24,27 kronor per liter.

Priset på biodiesel (HVO100) sänks med 10 öre och hamnar på 29,27 kronor per liter.

Priserna på fordonsgas och etanol (E85) har inte förändrats sedan före helgen. De ligger på 29,59 kronor per liter (fordonsgas) och 15,82 kronor per liter (E85).

Skriv inlägg
 • Gustaf Larsson
  DELA
  Börsen på helspänn efter covidprotester

  Stockholmsbörsen öppnar nedåt. Såväl storbolagsindex som det breda indexet OMXSPI faller med 0,5 procent. Det är framför allt helgens covidprotester i Kina som påverkar. Aktiebörserna i Hongkong och Shanghai är ner runt 2 procent på måndagsmorgonen, svensk tid.

  – Marknaderna är nu på helspänn i väntan på hur myndigheterna i Peking svarar på protesterna. Ett flertal städer som Shanghai och Shenzhen har ökat restriktionerna efter stigande smittotal, skriver SEB i ett morgonbrev enligt DI.

  Dessutom oroar sig marknaden för den oväntat svaga Black Friday-handeln i USA.

 • Nivette Dawod
  DELA
  Rekordmånga tomma butikslokaler

  Så många tomma butikslokaler i Sverige som det finns nu har det aldrig varit förr, skriver TT.

  Utbudet har sjunkit konstant sedan september 2021, och så har det fortsatt även under hösten 2022.

  Antalet lediga butiksytor ökade med 18 procent i Sverige i oktober 2022 jämfört med förra året, samtidigt minskade efterfrågan med 36 procent för samma tidsperiod, uppger fastighets- och lokalhyressajten Objektvision.

  – Vi har aldrig haft en sådan här ökning på utbud och en sådan här stor minskning på efterfrågan, säger Peter Bergström, Objektvisions vd.

  Många butiker hoppas på höstreor och julhandel.

  Samtidigt väntar en hyreshöjning på 10,9 procent baserad på inflationstakten för många nästa år.

 • Nivette Dawod
  DELA
  Elpriset har rusat i veckan

  Under första halvan av november låg snittpriset runt 50 öre per kilowattimme (kWh), och vissa dygn hade till och med minuspriser.

  Men den senaste veckan kostar elen uppåt 2,80 kronor i snitt över dygnet i hela landet, enligt elbörsen Nordpool. Snittet den gångna veckan, sedan förra lördagen, ligger kring 2,30 kronor/kWh, skriver TT.

  Det beror på kallare väder, att det inte har blåst lika mycket och att vattenkraftsproduktionen varit lägre på grund av isläggning.

  Utsikterna för en hyfsat billig december har också kommit på skam, skriver TT. För ett par veckor sedan kostade ett kontrakt för elleverans i december cirka 1,50 kronor på Nasdaqbörsen. Nu kostar samma kontrakt omkring 2,40 kronor/kWh.

  Även framtidskontraktet för el första kvartalet 2023 har stigit i pris, från cirka 2,20 kronor till 2,60 kronor/kWh. En förklaring är att såväl gas- som kolpriser har vänt upp igen.

  I priset du som konsument betalar tillkommer även elbolagens påslag, skatter, elnätsavgifter och moms.

 • Andra gången på kort tid som E.ON höjer sin nätavgift, tidigare iår höjde dom ju den med..

  "Omvärldsläget och dess påverkan på energipriserna har inneburit utmaningar för oss alla. Den senaste tidens dramatiska ökning av elpriset har medfört att den prisprognos som nuvarande elnätsavgift är baserad på är kraftigt underskattad.

  Därför behöver vi höja elnätsavgiften från den 1 maj 2022."

  ThruFireAndFlames

  Det har du helt rätt i, jag lägger till detta i inlägget!

  Nivette Dawod

Elpriset

Välj ditt elområde i menyn för att se hur mycket det kostar där du bor.

Nedan kan du se hur elpriset förändrats senaste veckan, månaden och året.

Utvecklingen över tid

Välj ditt elområde i menyn för att se hur mycket det har kostat, under den senaste veckan, månaden och året, där du bor.

Vanliga frågor

Här är några av läsarnas vanligaste frågor om krisvintern.

Vad händer med elprisstödet?

Myndigheten Svenska kraftnät har tagit fram en modell för stöd till elanvändare i södra Sverige. Den har fått grönt ljus av Energimarknadsinspektionen, men när utbetalningar kan ske är dock oklart. Det ser inte ut att bli under 2022, i alla fall.

 Här kan du läsa mer om varför högkostnadsskyddet för dyra elpriser försenas.

Vad händer med skattesänkningarna på bränsle?

Regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna kommer i sin budget, som läggs fram den 8 november, att föreslå att energiskatten på bensin och diesel ska sänkas med 80 öre per liter. Det innebär att priset för konsumenter sänks med en krona per liter. Sänkningen träder i kraft 1 januari 2023 om den klubbas igenom.

 Här kan du läsa mer om regeringens förslag om att sänka skatten på bensin och diesel.

Varför ökar dieselpriset mer än bensinpriset?

Det beror i stora drag på att det är högre krav på reduktionsplikten för diesel än för bensin. Enligt lag måste fossila drivmedel som säljs i Sverige blandas ut med förnybara bränslen. Dieseln måste blandas ut med 30,5 procent och bensinen med 7,8 procent. Så om priset på förnybara bränslen stiger, kommer prisskillnaden mellan bensin och diesel vid pump även att stiga.

Samtliga högerpartier gick till val på att reduktionsplikten ska ses över. Så det är inte otänkbart att kravet kommer att minska framöver.

Blir det förändrat amorteringskrav?

Samtliga partier i regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna gick till val på att förändra amorteringskravet. Men i budgetförslaget, som presenterades den 8 november, tonas förväntningarna ned, efter att både Finansinspektionen kritiserat förslaget om sänkt amorteringskrav, och riksbankschefen Stefan Ingves uttalat sig starkt kritiskt.

 Läs mer: Så blir din ekonomi med nya budgeten (Plus).

Vad betyder negativt elpris?

Med negativa elpriser får kunderna som har ett avtal med timmätning till och med tillbaka pengar för att använda el. Konsumenterna ”tjänar inte jättemycket mer” än några ören på det, men under den specifika perioden behöver man i alla fall inte betala någonting.

– Det är sällsynt med negativa elpriser. Under de senaste åren har vi fått uppleva det i Sverige några få gånger, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin och Metis.

 Läs mer: Negativt elpris i natt – så länge stannar det

Inflationen

Styrräntan

Här kan du få hjälp och stöd i svåra tider

 • Socialtjänsten: Hos socialtjänsten i din kommun kan du söka ekonomiskt bistånd om du inte kan försörja dig själv eller din familj. Du kan även få hjälp med budget- och skuldrådgivning. Gå in på din kommuns hemsida för mer information. Här finns länkar till samtliga kommuners hemsidor.
 • Försäkringskassan: Om du på grund av exempelvis sjukdom, skada eller föräldraledighet inte har möjlighet att arbeta kan du ha rätt till ersättning från Försäkringskassan. Läs mer om vad som gäller här.
  Du som har barn som bor hos dig kan ha även ha rätt till bostadsbidrag. Hur stort bidrag du kan få beror bland annat på dina inkomster och kostnader. Även personer under 29 år med låg inkomst kan ha rätt till bostadsbidrag, mer information om bostadsbidrag finner du här.
 • Matbutiker som säljer matsvinn: Över landet finns flera så kallade sociala matbutiker som säljer matvaror som annars riskerar att slängas. Exempelvis MatRätt i Göteborg, Matmissonen i Malmö, Matakuten i Gävle och Matmissonen i Stockholm.
 • Organisationer och föreningar: Det finns väldigt många ideella organisationer som hjälper med allt från ekonomiska bidrag till gratis aktiviteter och kläder. Kolla in Aftonbladets lista med 22 aktörer som hjälper.

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu