Senaste nytt om den ekonomiska krisen

Följ Aftonbladets liverapportering för senaste nytt om det ekonomiska läget.

Här kan du ställa dina ekonomifrågor och följa med i nyhetsflödet.

Fastnålat inlägg
Elpriset vänder ner
31 mars kl 12.54Gustav Bådagård
DELA

I morgon väntar billigare el i hela Sverige. Spotpriset på lördagen landar på 47 öre per kilowattimme. Priset är samma i alla elområden.

Det är det lägsta elpriset på hela veckan.

I priset du som kund betalar tillkommer bland annat skatt, moms och nätavgift, och därför blir priset alltså lite högre än spotpriset.

Skriv inlägg
 • Gustav Bådagård
  DELA
  Oväntat stort inflationsfall i eurozonen
  Foto: Getty/filipfoto

  Inflationen i de 20 euroländerna föll till 6,9 procent i mars, ner från 8,5 procent i februari. Det är ett oväntat stort fall, skriver TT och hänvisar till siffror från Eurostat.

  Luxemburg (3,0 procent) och Spanien (3,1 procent) hade lägst inflation av euroländerna i mars.

  I Sverige var inflationen 12 procent i februari. Om två veckor kommer SCB med sin första beräkning av mars-inflationen.

 • Erik Melin
  DELA
  Billigaste elen på ett år i Svealand

  Imorgon, 31 mars, sjunker priset något jämfört med idag, till mellan 55 öre i norr till 92 öre per kilowattimme (kWh)i södra Sverige, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool, rapporterar TT.

  Snittpriset för hela mars i elområde 3, Svealand och norra Götaland, slutade på lägsta nivån sedan februari 2022.

  Det månatliga snittpriset är för de allra flera elabonnenter, de som har ett rörligt avtal, den väsentliga siffran att mäta.

  Snittpriserna för de fyra elområdena slutar i mars på: 56 öre per kWh i Norrland, elområde 1 och 2, 80,6 öre per kWh i elområde 3 och 92 öre per kWh i Sydsverige, elområde 4.

  Utöver börspriset tillkommer elbolagens påslag, elskatt och moms plus elnätsavgift på omkring 1-1:50 kronor per kWh.

 • Erik Melin
  DELA
  Ny energiuppgörelse i EU

  42,5 procent av EU:s energi ska komma från förnybara källor innan 2030, en ökning från de tidigare 32 procenten. Det meddelar det svenska EU-ordförandeskapet på Twitter efter en lång nattmangling, rapporterar TT.

  ”Vit rök i Bryssel. Överenskommelse om direktivet om förnybar energi. Rådet (medlemsländerna) stödde till stor del våra ambitiösa mål. Så kan energiomställningen lyckas”, skriver EU-parlamentets tyske chefsförhandlare Markus Pieper på Twitter.

  Den uppsnabbade övergången till förnybar energi är en viktig del i EU:s plan för att bekämpa den globala uppvärmningen, samt att lösgöra sig än mer från de fossila bränslen man tidigare fått från Ryssland.

  Nattens uppgörelse är preliminär och behöver nu klubbas igenom både i ministerrådet och av EU-parlamentet.

 • Erik Melin
  DELA
  H&M rusar på börsen efter rapport

  H&M slog marknadens förväntningar med råge när man lämnade in sin kvartalsrapport. Vinsten före skatt landade på 396 miljoner kronor, samtidigt som marknaden förväntade sig en miljardförlust, rapporterar TT.

  Vid börsöppningen rusade aktien sju procent.

  Bakom vinstbeskedet finns en delförklaring i att H&M väljer att konsolidera second hand-plattformen Sellpy in i företaget, viket ger en positiv engångspush på omkring en miljard kronor i H&M:s resultat.

  Resultater kommer efter rapporter om flera problem, som rusade råvarupriser på bomull och en rekordstark amerikansk dollar som påverkar klädjätten negativt.

Elpriset

Välj ditt elområde i menyn för att se hur mycket det kostar där du bor.

Vanliga frågor

Här är några av läsarnas vanligaste frågor om krisvintern.

Vad händer med elprisstödet?

Myndigheten Svenska kraftnät har tagit fram en modell för stöd till elanvändare i södra Sverige. Den har fått grönt ljus av Energimarknadsinspektionen, och elstödet börjar betalas ut från den 20 februari. Här kan du läsa mer om vad du behöver göra för att få pengarna snabbast möjligt. Regeringen har också beslutat om ytterligare ett elstöd, nu ligger bollen hos Svenska kraftnät och Energimarknadsinspektionen.

Här kan du läsa mer om det nya elstöd som ska gå till samtliga hushåll i hela Sverige.

Varför ökar dieselpriset mer än bensinpriset?

Det beror i stora drag på att det är högre krav på reduktionsplikten för diesel än för bensin. Enligt lag måste fossila drivmedel som säljs i Sverige blandas ut med förnybara bränslen. Dieseln måste blandas ut med 30,5 procent och bensinen med 7,8 procent. Så om priset på förnybara bränslen stiger, kommer prisskillnaden mellan bensin och diesel vid pump även att stiga.

Samtliga högerpartier gick till val på att reduktionsplikten ska ses över. Så det är inte otänkbart att kravet kommer att minska framöver.

Blir det förändrat amorteringskrav?

Samtliga partier i regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna gick till val på att förändra amorteringskravet. Men i budgetförslaget, som presenterades den 8 november, tonas förväntningarna ned, efter att både Finansinspektionen kritiserat förslaget om sänkt amorteringskrav, och förre riksbankschefen Stefan Ingves uttalat sig starkt kritiskt.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har för SVT uppgett att Moderaterna inte driver frågan aktivt just nu på grund av inflationen. I stället har Finansinspektionen fått i uppdrag att utreda hur dagens system, där en ventil för hushållen erbjuds, fungerar i praktiken.

Vad betyder negativt elpris?

Med negativa elpriser får kunderna som har ett avtal med timmätning till och med tillbaka pengar för att använda el. Konsumenterna ”tjänar inte jättemycket mer” än några ören på det, men under den specifika perioden behöver man i alla fall inte betala någonting.

– Det är sällsynt med negativa elpriser. Under de senaste åren har vi fått uppleva det i Sverige några få gånger, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin och Metis.

 Läs mer: Negativt elpris i natt – så länge stannar det

Inflationen

Styrräntan

Här kan du få hjälp och stöd i svåra tider

 • Socialtjänsten: Hos socialtjänsten i din kommun kan du söka ekonomiskt bistånd om du inte kan försörja dig själv eller din familj. Du kan även få hjälp med budget- och skuldrådgivning. Gå in på din kommuns hemsida för mer information. Här finns länkar till samtliga kommuners hemsidor.
 • Försäkringskassan: Om du på grund av exempelvis sjukdom, skada eller föräldraledighet inte har möjlighet att arbeta kan du ha rätt till ersättning från Försäkringskassan. Läs mer om vad som gäller här.
  Du som har barn som bor hos dig kan ha även ha rätt till bostadsbidrag. Hur stort bidrag du kan få beror bland annat på dina inkomster och kostnader. Även personer under 29 år med låg inkomst kan ha rätt till bostadsbidrag, mer information om bostadsbidrag finner du här.
 • Matbutiker som säljer matsvinn: Över landet finns flera så kallade sociala matbutiker som säljer matvaror som annars riskerar att slängas. Exempelvis MatRätt i Göteborg, Matmissonen i Malmö, Matakuten i Gävle och Matmissonen i Stockholm.
 • Organisationer och föreningar: Det finns väldigt många ideella organisationer som hjälper med allt från ekonomiska bidrag till gratis aktiviteter och kläder. Kolla in Aftonbladets lista med 22 aktörer som hjälper.

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu