Miljardaffärer att vänta i Ericsson  

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-01-19

Kundfinansiering av 3G-nät och den blödande mobiltelefonverksamheten gör att Ericsson tvingas gräva i fickorna.

Det senaste året har telejätten sålt av tillgångar för närmare 30 miljarder och kvar på säljlistan finns tillgångar som skulle kunna inbringa ytterligare tiotals miljarder kronor.

- Ericsson kommer att behöva pengar för kundfinansiering i samband med 3G och på grund av förlusterna på terminalsidan, säger Johan Strandberg, analytiker på Deutsche Bank.

Häromdagen gick kreditinstituten Moodys och Standard & Poors ut och förklarade att Ericsson riskerar att få sänkt kreditbetyg. Orsaken är oro för att Ericsson tvingas finansiera en stor del av operatörernas 3G-nät.

Ett annat orostecken är de stora förlusterna inom konsumentprodukterna. Ledningens prognos för 2000 är en förlust på 16 miljarder, aktiemarknaden tror på ännu mer, och även i år väntas ytterligare miljarder rinna iväg.

På aktiemarknaden har det spekulerats i att Ericsson kommer att behöva vända sig till sina aktieägare för att få in mer pengar.

- Jag tror inte att Ericsson kommer att göra en nyemission, åtminstone inte inom överskådlig tid. Däremot jag tror att vi kommer att få se en hel del utförsäljningar av icke-strategiska delar i takt med att de behöver pengar, säger Håkan Wranne, Ericssonanalytiker på Fischer Partners.

Redan sålt tillgångar för 20 miljarder

Faktum är att Ericsson redan lättat rejält på sparbössan det senaste året. Tillgångar för över 20 miljarder har sålts ut:

En aktiepost i nätverksbolaget Juniper Networks, en affär som gav 16 miljarder.

Alla koncernens fastigheter i Sverige, totalt 6 miljarder.

Affärsenheten Energisystem med 2 800 anställda för 6 miljarder kronor till amerikanska Emerson. Distributionsrörelsen inom Microelectronics såldes till brittiska Eurodis för 400 mioljoner kronor i september. Har även sålt Private Radio Systems med 700 anställda.

Välbehövliga kontanter

Men Ericsson har kvar stora tillgångar som kan bytas mot välbehövliga kontanter. I Juniper har Ericsson kvar aktier värda 8 miljarder.

- Ericsson och Juniper har ingått ett nära strategiskt samarbete, det är tveksamt om de behöver ha kvar den där posten av strategiska skäl, den kommer nog att säljas, tror Håkan Wranne.

Dessutom ska telekomjätten sälja ut fastigheter utanför Sverige, bland annat kontoret i London som köptes in 1998. Försäljningarna väntas dra in ytterligare 4 miljarder kronor, varav 2,5 miljarder i reavinst.

Men Ericsson har också en rad andra tillgångar som inte tillhör kärnverksamheten. I den senaste omorganiseringen delades Ericsson upp i sex affärsområden. Övriga verksamheter placerades i affärsområdet ”övrigt”.

Växlar och fiberoptik

Ett sådant är Enterprise Systems, divisionen för företagsväxlar. Företagsväxlarna har länge varit ett problem för Ericsson, med dålig tillväxt och lönsamhet. Kurt Hellström har sagt sig vara öppen för en strukturlösning.

Omsättningen för området Företagslösningar var 13 miljarder första tre kvartalen ifjol. Någon hög prislapp blir dock svårt att få ut.

Där finns också Ericssons fiberkabelverksamhet, som vid årskiftet bytte namn till Network Technologies. Bolaget har 1 600 anställda och väntas omsätta 5 miljarder i år. Bolaget är knappast kritiskt för Ericsson framtida kärna mobil kommunikation.

Guldägget är försvarsdelen

EHPT är ett mjukvarubolag som utvecklar bland annat faktureringssystem riktat mot operatörer. Det ägs till 60 procent av Ericsson och till 40 procent av Hewlett Packard, har 1000 anställda och hade en omsättning på drygt 2 miljarder 1999. Det är inte otänkbart att HP köper hela bolaget.

Guldägget är försvarsdelen inom Ericsson Microwave Systems. Verksamheten som omsätter runt 2 miljarder ligger långt fram inom försvarselektronik och radarteknologi. Två stora produkter är radarsystemen Erieye och Arthur som nått stora exportframgångar. Bolaget värderas till minst 5 miljarder enligt bedömare och köpare saknas inte. Bland annat Saab har rapporterats velat ta över bolaget, men ryggat inför prislappen.

Utvecklingsföretag börsnoteras i år

Att bolagen inom området ”övrigt” står på någon säljlista förnekas dock officiellt av Ericsson.

- De verksamheter som ligger där gör det därför att de inte passar in under de andra områdena, främst därför att de riktar sig till andra kundgrupper. Men att dra slutsatsen att de ska säljas är fel, säger Ericssons informationsdirektör Roland Klein.

En annan tillgång i Ericsson är innehavet i Symbian, ett utvecklingsarbete mellan Psion, Nokia, Motorola och Matsushita. Enligt planen ska bolaget börsnoteras i år. Ericssons 21-procentiga andel har värderats till mellan 10-40 miljarder.

Läs mer

Det här har Ericsson sålt

Det här kan Ericsson sälja

Andreas Cervenka/Ekonomi24

Följ ämnen i artikeln