Roamingavgifter kan förbjudas 2015

Publicerad 2014-04-03

Det mesta tyder på att de utskällda roamingavgifterna snart försvinner inom EU.

I dag röstade Europaparlament igenom ett förslag som ska stoppa avgifterna.

Förslaget blir troligen verklighet nästa år.

Många svenskar har fått chockräkningar för sin mobilanvändning när de kommit hem från semestern. Anledningen är den roamingavgift som teleoperatörerna tar ut från sina kunder när de har surfat, ringt eller sms:at i ett annat land.

Ja-sidan vann

Det här har EU uppmärksammat eftersom avgifterna kan strida mot unionens grundprinciper om fri rörlighet. I ett nytt förslag från EU som ska börja gälla 15 december nästa år förbjuds roamingavgifterna helt. Den som ringer eller surfar i ett annat EU-land ska då få betala samma avgifter på resan som om man hade varit i sitt hemland. I dag röstade parlamentet i frågan och det blev en stor seger för ja-sidan som vann med 534 röster mot 25 som röstade nej.

Den svenska EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) är en av de drivande bakom förslaget. Han är hoppfull om att förslaget blir verklighet den 15 december som planerat, även om det är långt kvar.

– Det här är ett första steg. Ministerrådet har en egen beslutsprocess vid sidan om vår och vi får se vad den slutar. Dessutom måste förhandlingarna med rådet rulla på, säger Hökmark.

Går att slippa i juli

En annan del i kommissionens roamingförslag är att operatörerna ska förbjudas att sakta ner hastigheten eller blockera hastigheten för de som surfar utomlands. Även detta röstades igenom.

Men redan från och med juli i år går det att slippa roamingavgifter i andra EU-länder. Då börjar EU-bestämmelsen local breakout gälla. Den innebär att man själv manuellt har möjligheten att tillfälligt ställa om telefonen och surfa via en lokala operatör i ett annat EU-land. Hur detta ska fungera i praktiken är oklart än.

–  Många operatörer kommer att erbjuda att man kan köpa en voucher som man tar med sig på resan. Då kan man behålla sitt nummer. Men här finns så klart en tröskel jämfört med att bara svara på ett sms från sin operatör i hemlandet, säger Viktor Wallström, pr-chef på Tele 2-gruppen.

Varken Telia eller Tele 2 vill avslöja hur lagändringen i juli kommer att drabba deras kunder.

Följ ämnen i artikeln