Riksbankens besked: Räntan höjs till noll

Reporäntan över minus för första gången på fem år

Av: Gustaf Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Reporäntan höjs till noll procent.
Ett väntat besked enligt bedömare – men det kan komma att påverka svenskarnas bolån negativt.
”Räntan väntas ligga kvar på noll procent de närmaste åren”, skriver Riksbanken.

I dag tog en fem år lång period av negativ ränta slut.
På torsdagsmorgonen meddelade Riksbanken, med Stefan Ingves i spetsen, att Sveriges styrränta nu höjs från -0,25 procent till 0 procent.

”Svensk ekonomi har liksom ekonomierna i omvärlden gått in i en fas med lägre tillväxt. Avmattningen sker dock efter flera år med hög tillväxt och stark utveckling på arbetsmarknaden och innebär sammantaget att svensk ekonomi går från en konjunktur som varit starkare än normalt till ett mer normalt läge”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Laddar Live Upplevelse

”Boräntan kan stiga något”

Beslutet var väntat, menar experter som Aftonbladet har pratat med, som samtidigt är eniga om att höjningen kommer att påverka bolånetagare.

– Jag tror att bankerna kommer hänga med upp med sina rörliga bolåneräntor. Helt enkelt för att de kan. Det kommer att finnas en acceptans hos hushållen att bolånet blir dyrare när Riksbanken höjer reporäntan, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, håller med:

– Den rörliga boräntan kan stiga något. En höjning av styrräntan är till stor del redan medräknad i dagens rörliga boräntor.

1 av 2 | Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Ingves beslutade i dag att höja reporäntan till noll.

KI är kritiska till beslutet

Riksbankens besked har på förhand kritiserats från flera håll. Under onsdagen gick Konjunkturinstitutet ut med att de ställer sig negativa till en höjning.

– Med svag tillväxt och svaga inflationssiffror hade det varit bättre att lämna räntan oförändrad. Tajmingen är inte den bästa, sa Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef för Konjunkturinstitutet vid en pressträff, enligt TT.

Det var en oenig Riksbank som i dag tog beslutet. Två av sex ledamöter var emot att reporäntan skulle upp på noll procent, medan övriga röstade för.

Nollräntan träder i kraft den 8 januari 2020.

PODD Det kan hända med din ekonomi när räntan höjs

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om den kommande höjningen av reporäntan och vad det innebär för svensk ekonomi. Gäst är Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE