Volvotoppar fick högre bonus efter ändrade villkor

Publicerad:
Uppdaterad:

Volvo Cars

Bonusfesten i Volvo fortsätter att växa.

Förutom AB Volvos utdelningar höjde också personbilstillverkaren Volvo Cars bonusarna till vd:n och ledningsgruppen förra året, rapporterar Dagens industri.

Detta samtidigt som bolaget tog emot krisstöd.

Precis som sin namne, lastbilsjätten, ändrade personbilstillverkaren Volvo Cars bonusvillkoren efter att pandemin hade härjat under våren och försommaren förra året.

Bonusarna till vd och övriga direktörer höjdes därmed med 20 procent, till över 82 miljoner kronor, skriver Dagens industri.

Permitterade tusentals

När coronapandemin slog till för ett år sedan permitterades tusentals anställda och Volvo Cars tog emot runt en miljard kronor i svenskt permitteringsstöd. I juni upphörde permitteringarna och vid ett styrelsemöte i juli ändrades bonusvillkoren för direktörerna, framgår av årsredovisningen.

Därmed försvann det första halvårets urusla siffror i underlaget för de rörliga ersättningarna. För andra halvåret blev det sen rekordsiffror.

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson. Arkivbild
Foto: Henrik Montgomery/TT
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson. Arkivbild

De nya bonuskriterierna räknades enbart på andra halvåret, vilket gjorde att vd Håkan Samuelsson kunder lyfta sin lön med 40 procent till totalt nästan 50 miljoner kronor, jämfört med 2019, varav den rörliga lönen uppgick till 36 miljoner kronor, skriver tidningen.

– Inför halvårsrapporten såg man att företaget gått med förlust och då valde styrelsen att besluta att starta om bonusberäkningarna. Det var för att bibehålla incitamenten att fortsätta prestera, säger Volvo Cars presstalesperson Maria Dagman till Dagens industri, och fortsätter:

– Bonusen baseras på det starka resultatet vi gjorde under andra halvåret och då erhöll vi inte något statligt stöd.

Kritik från ministerhåll

Nyligen fick lastbilsjätten AB Volvo utstå kraftig kritik från bland annat ägare, fack och finansministern för att ha gjort på ungefär samma sätt, det vill säga lyft statsstöd, skrivit om bonuskriterierna nästan halvvägs in på året vilket gjorde att vd Martin Lundstedt fick över 20 miljoner kronor i bonus för 2020.

– De här stöden är till för att rädda svenska jobb och svenska företag, inte för betala ut bonusar. Därför står det också i lagstiftningen att företagen ska minska sina lönekostnader för att kunna ta del av de här stöden – och det inkluderar naturligtvis bonusar, har finansminister Magdalena Andersson tidigare sagt.

Publicerad:

LÄS VIDARE