Skuldberget växte – då försökte Sanna ta livet av sig

”Jag har gjort tre självmordsförsök och mycket handlar om mina skulder”

Publicerad 2023-08-31

Oron, mardrömmarna och de oöppnade breven från Kronofogden blev till slut för mycket för Sanna.

Mitt i ett sammanbrott satte hon sig i bilen och körde rätt in i ett träd i ett desperat försök att fly skulderna och ångesten.

Helljuset lyste upp granen som Sanna målmedvetet störtade in i i 90 kilometer i timmen.

I trettio sekunder nickade hon till för att sedan öppna ögonen och inse att hon var helt oskadd.

Hon var arg över att hon vaknade, sedan kom hon ihåg brevet i handskfacket.

– Det var ett avskedsbrev till mina föräldrar. Jag la direkt brevet innanför tröjan. Sedan var det en bil som stannade bakom mig, en kvinna. Jag hade tagit mig ut ur bilen och irrade omkring, kvinnan bad mig att lägga mig ner på marken medan jag väntade på ambulans.

Hade mardrömmar om Kronofogden

Kraschen med trädet var Sannas första självmordsförsök, hon var då i 20-årsåldern.

Det hade föregåtts av en lång tids psykisk ohälsa, driven av ångest över de stora skulder hon dragit på sig hos olika kreditgivare och låneinstitut.

– Jag mådde väldigt psykiskt dåligt innan jag började skuldsätta mig. Jag tog lån, ville shoppa, tänka på annat. Men det blev inte bättre. Jag har gjort tre självmordsförsök och mycket handlar om mina skulder.

”Jag har gjort tre självmordsförsök och mycket handlar om mina skulder”, säger Sanna som vill vara anonym.

När det okontrollerade spenderandet hade pågått under ett par år hade Sanna ingen aning om vad hennes skuldsaldo stod i eller vilka summor hon var skyldig vem.

Men genom alla fönsterkuvert som trillade in i brevinkastet, men inte vågade öppna, visste hon att hon satt hos Kronofogden.

– Det hade blivit en ond cirkel. Räkningarna kom och då fick jag ta nya lån för att betala av dem. Jag kunde aldrig slappna av. Jag drömde om det. Mardrömmar om att Kronofogden skulle komma till jobbet och leta upp en, att min familj skulle få reda på det.

Var femte överskuldsatt har försökt ta självmord

Aftonbladet har tidigare rapporterat om svenskars överskuldsättning och under onsdagen gick Kronofogden ut med nyheten att skulderna är större än någonsin.

Utöver den ekonomiska skadan kan överskuldsättning få katastrofala följder för individens psykiska hälsa.

En studie från Lunds universitet som publicerades i juni visar att Sanna är långt ifrån ensam. Var femte överskuldsatt person har försökt ta livet av sig.

– Det är en enkätstudie där vi har frågat 641 överskuldsatta personer om deras psykiska mående. En av frågorna var om man har försökt ta sitt liv en eller flera gånger. Närmare 20 procent svarade ja på den frågan och av de 20 procenten svarade 40 procent i sin tur att de har försökt flera gånger, säger Henrik Levinsson, lektor i psykologi vid Lunds universitet.

Henrik Levinsson, lektor i psykologi vid Lunds universitet.

Många av personerna som svarar ja på frågan om självmordsförsök står också utanför arbetsmarknaden och lever ensamma.

Vanligare bland kvinnor

Självmordsförsöken är dessutom vanligare bland kvinnor.

– Resultatet är i linje med annan suicidforskning om den så kallade suicidparadoxen. Den säger att självmordsförsök generellt sett är vanligare bland kvinnor men att fler män dör på grund av självmord.

Henrik Levinsson förklarar att det finns ett tydligt samband mellan psykisk ohälsa och ekonomiska problem.

– Korrelationen är tydligt belagd i forskningen. Men vi måste utforska orsak och verkan närmare. Om det är psykisk ohälsa som leder till skuldsättning eller skuldsättning som leder till psykisk ohälsa. Ibland talar man också om en dubbelriktad påverkan.

”Vården måste våga fråga”

Att självmordsförsök är så vanligt i just den här gruppen kan ha flera förklaringar.

– Det kan handla om att man inte ser en annan utväg, att man känner sig som en börda för andra. Det finns ett stigma och ett tabu och många känner skuld och skam kring att vara överskuldsatta. Man pratar inte om det och då blir man väldigt ensam.

Henrik Levinsson tycker att vården borde jobba mer proaktivt när det gäller suicid och ekonomiska problem.

– Vi vill se att personalen inom primärvården vågar fråga om ekonomisk situation i samband med att folk söker vård för psykisk ohälsa. Man skulle kunna ha ett samarbete med budget- och skuldrådgivningen för att snabbare kunna ge människor hjälp med skuldsättningen.

Var femte överskuldsatt person har försökt ta livet av sig, visar en studie från Lunds universitet.

”Psykiatrin måste ta tag i detta”

Sanna delar Henrik Levinssons uppfattning.

– Jag tror att de flesta som skaffar sig skulder redan mår dåligt. Jag tycker att mycket ligger på psykiatrin. De måste ta tag i det på en gång. Jag har haft kontakt med psykiatrin sedan jag gick i skolan och jag har fortfarande inte fått rätt hjälp, säger hon.

Efter sitt första självmordsförsök har Sanna försökt ta livet av sig ytterligare två gånger och har varit inlagd på psykiatriska avdelningar i omgångar.

Det var inte förrän efter det tredje försöket som hon bestämde sig för att ställa sig ansikte mot ansikte med sin ekonomiska situation.

– Jag tänkte att antingen gör jag om det en fjärde gång och ser till att jag lyckas eller så tar jag tag i det och försöker få en framtid.

”Glad att jag överlevde”

När Sanna kontaktade Kronofogden visade det sig att hon hade skulder på cirka 700 000 kronor.

Sedan dess har hon levt med löneutmätning och planerar att ansöka om skuldsanering.

– Man känner sig väldigt utanför, man kan inte göra samma saker som ens vänner gör. Man känner sig skamsen. Det är mycket oro inför framtiden, jag känner inte att jag kan gifta mig och skaffa barn förrän jag har tagit mig igenom det här.

Än i dag kämpar Sanna med ångest och depressioner och har varit sjukskriven flera gånger.

Men tack vare att hon vågade ta tag i sina problem ser hon nu ljusare på framtiden och är glad att hon överlevde sina självmordsförsök.

– Jag ser ändå något slags hopp. Jag är glad att jag fortfarande är här. Men det är tufft.

Fotnot: Sanna heter egentligen någonting annat.

Följ ämnen i artikeln