Så får du mer i plånboken 2001

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2000-12-20

Här kan du läsa hela chattet med familjeekonomen Viveka Hirdman Ryrberg om vad som händer med hushållens ekonomi nästa år.

Margareta J säger: Köpte Teliaaktier i somras. Är det någon idé att sälja nu för att kunna dra av förlusten i deklarationen?

Viveka Hirdman Ryrberg säger: Ja. då har du en ganska stor förlust. Och visst kan du sälja dina Teliaaktier och använda förlusten att kvitta mot en resvinst som du har i en aktiefond eller en enskild aktie. Sedan är det upp till dig om du tror på Telia eller inte om du väljer att köpa tillbaka aktien.

Gunnar B säger: Vad händer med barnbidragen näste år?

- Barnbidragen höjs med 100 kronor i månaden till 950 kronor. Även flerbarnstilläggen höjs.

Gunnar B säger: Är det några förändringar på gång när det gäller privat pensionssparande?

- Nej, faktiskt inte. I år och nästa år gäller att du kan spaa och dra av ett halvt basbelopp. I år motsvarar det 18 300 kronor. Har du en hög inkomst kan du dra av max ett basbelopp, dvs 36 600 kronor. tänk på att betala in din premie till idtt pensionssparande så att den är registrerad hos banken eller försäkringsbolaget den 31december.

Elisabeth Wålberg säger: Hej Viveka. Vad kommer de nya sjukförsäkringsreformerna att innebär för mig? Jag är 63 år och nybliven sjukpensionär.

- Troligtvis kommer du personligen inte att märka av den alls. Du är 63 år och om två år när du fyller 65 år blir du "vanlig" pensionär och tills dess kommer det nog att vara dagens system som gäller.

Per säger: Jag har 10 000 kronor över just nu. Hur ska jag använda dem för att tjäna maximalt?

- Om du kan avvara dina 10 000 kronor ett par år så tycker jag absolut att du ska öppna ett fondkonto. Välj en bred aktiefond för merparten av pengarna (7 000 - 8 000 ) och kanske någon branschfond som teknoligi- eller läkemdelsfond för 2 000 till 3 000 kronor.

Åke säger: Jag vill spara några hundra varje månad. Fonder eller pensionssparande - vilket är bäst?

- Det beror på. Ett pensionsparande ger dig vissa fördelar som att du kan välja att byta fonder utan att det blir någon skatteeffekt och du får också en liten skattekredit över tiden. Men å andra sidan är ditt sparande bundet tills du blir 55 år och du kan du ta ut pengarna under 5 år eller längre tid. Vid vanligt fondsparande kan du ju när som helst sälja av, men du måste alltså alltid tänka på skatteeffekten i samband med att du vill göra omplaceringar.

Marie säger: God Jul Viveka! Jag jobbar tillfälligt som IT tekniker i Washington DC och har lite pengar över - hur ska jag göra for att få hem pengarna till min svenska bank på bästa sätt? Är det en 10.000 kr skatte fri gräns? Tack for råd!

- God Jul Marie! Du behöver inte ta hänsyn till någon beloppsgräns när det gäller att föra in pengar till Sverige. Vad du skattar beror på om du anses bosatt i Sverige eller inte. Om du anses bosatt i USA så gäller dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och USA när det gäller eventuell skatt på räntan på pengarna. Skulle en svensk däremot vilja föra ut pengar så gäller att för du ut mer än 75 000 kronor så måste du anmäla det. Men för en svensk spelar det ingen roll var pengarna är placerade. Du ska alltid ta upp allt i din deklaration.

Elisabeth Wålberg säger: Hej igen Viveka. En enkelt fråga: Dina bästa spartips?

- Hej Elisabeth! Det är ingen enkel fråga. Beroende på vem du är , vad du sparar till och hur länge och vilken risk du är villig att ta blir ju svaret ganska olika. Men ett spartips som jag tycker håller över tiden - både i upp och nedgångar på börserna är att spara regelbundet varje månad i en bred aktiefond. Därmed missar du inte en stor uppgång på börsen och du köper även andelar i fonden när de är "billiga", dvs fondkursen går ned.

Bertil säger: Vågar jag köpa en bostadsrätt i Stockholm nu? Är det risk för prisras?

- Visst har priserna i Stockholm drivits upp till mycket höga nivåer och fortsättningsvis stiger nog inte priserna i samma takt. Men samtidigt är det en stor inflyttning till Stockholm, många vill bo i innerstan' och räntorna är låga och arbetsmarknaden mycket gof. Det talar nog för att vi även fortsättningsvis kommer att se höga priser.

cattis säger: Skall sälja min sommarstuga imorgon vad bör vi tänka på, rent skattemässigt?

- När du säljer din sommarstuga så utgår revisntskatt på vinste. Skatten är i år 50 % av 30 %, dvs 15 %. Nästa år stiger skatten till 20 %. När du ska räkna ut hur stor skatten blir kan du ta änsyn till värdehöjande reparationer. Du får även lägga till evnetuella kostnader i samband med att du köpte din stuga liksom att du får ta med eventuella kostander som du har haft i samband med försäljningen. Därmeot kan du inte söka uppskov med skatten. Det gäller bara när du säljer en privatbostad som också är en

permanentbostad.

Ian F säger: Idag skriver Aftonbladet på ledarsidan att bara halva befolkningen får 80% av inkomsten vid sjukskrivning. De tänker höja taket till 366.000.- Stämmer det verkligen att

hälften tjänar MER än 280.000 ???

- Nej hälften av löntagarna tjänar inte mer än 280 000 kronor. Däremot stiger andelen år för år. Men drygt hälften av alla löntagare tjänar mer än

brytpunkten för statlig skatt, dvs har en månadslön på knappt 22 000 kronor.

jonas säger: Vårt hushåll har 35000 efter skatt att. Hur mycket är rimligt att gå till boende?

- I genomsnitt går cirka 30 procent av svenska hushålls disponibla inkomster (vad som är kvar efter skatt och bidrag) till boende. I ert fall skulle det

innebär att ni la cirka 11 000 till 12 000 kronor på ert boende. Eftersom ni har en ganska hög inkomst så skulle ni kunna gå upp till 15 000 kronor och därmed ha 20 000 kronor kvar till

mat, kläder, barnomsorg, bil, resor, sparande med mera.

anna18 säger: hej! Kommer studiebidraget att höjas snart?

- Ja, det blir en liten höjning efter årsskiftet med ett par tior. Men i sommar införs det nya studiemedelssystemet. Visserligen handlar det då om

samma totalbelopp, men bidragsdelen kommer att öka med 500 kronor till cirka 2 500 kronor och lånedelen minska med lika mycket till cirka 4 500 kronor.

Eja säger: Kan du svara på vad som ska hända med betalningsanmärkningar i framtiden. Flera har hört på radions nyheter att det ska omprövas, men sedan är det tyst. Vet du något? Tiden som anmärkningarna ligger kvar (f n 3 år, trots att skulden är betald).

- Det finns förslag på att betalningsanmärknaingar inte ska ligga kvar ligga längee efter att du har reglerat din skuld. En uppenbart felaktig betalningsanmärkning ska dessutom tas bort ur registret.

minus säger: hur mycket ränta kan banken ta ut för att kontot har hanmat på minus?

- Det beror på bankens villkor. men har du övertrasserat ditt konto är räntan helt klart högre än den ränta som du skulle ha fått betala om du exempelvis haft en kredit kopplat till ditt konot eller tagit ett vanligt banklån. Banken vill ju int uppmuntra dig till övertrasseringar.

bea säger: Hur mycket tycker du är rimligt att en familj på två heltidsarbetande vuxna och 2 skolbarn samt en tonåring som bor halvtid hos oss skall lägga på mat och hygienartiklar (det är det vi köper på Ica, samt kattmat och sand förstås) varje månad? Idag gör vi av med 7 000 på somrarna och 6 000 på vintrarna.

- Ni lägger ganska mycket pengar på mat. Jag skulle gissa att ni köper en hel del hel- och halvfabrikat. En "vanlig" familj ksulle nog hamna närmare 5 000 kronor än 7 000 kronor.

Dan säger: Kommer fribeloppet för studenter att höjas och gäller fribeloppet studiebidrag?

- Fribeloppet, dvs den summa som du kan tjäna utan att vare sig studielån eller studiebidrag minskas, kommer att höjas vid halvårsskiftet när det nya studiesystemet införs. Idag kan du tjäna cirka 54 000 kronor per år utan att ditt studiemedel påverkas. Fr o m 1 juli gäller en ny högre gräns på drygt 90 000 kronor per år.

Benny säger: Har svårt att få ekonomin att gå runt,trots 14000 kr i lön efter skatt.Är ensamstående med underhållsskyldighet 1173 + lån 3200 + hyra 4900 .Vad gör man?

- Som det är nu är det inte mycket du kan göra. Men helt klart, skulle du bli sammanboende med någon skulle ni vara två som delade på boendekostnaden och därmed skulle du får en bättre ekonomi.

Stefan säger: Min ekonomi är nerkörd efter skilsmässa, är skyldig myndigheter banker mm, ca: 1.000.000:- plus privatpersoner ca: 500.000:-. hur skall jag göra? privatskulderna kan

jag inte förhandla bort, tar kronofogden hänsyn till detta?

- Stefan, du sitter verkligen i en mycket svår ekonomisk sits som du tyvärr kommer ha mycket svårt att ta dig ur. Det enda du kan göra är att begära omförhandling av dina lån hos dina kreditgivare. Men det är ju så illa att i takt med att du inte betalar av dina lån så växer ju lånen sig större och större och det blir än svårare för dig. Jag skulle också råda dig till att besöak kommunens budgetrådgivare om din kommun erbjuder en sådan tjänst.

annah säger: Om man bor och arbetar utomlands, går det ändå att tex pensionsspara i Sverige?

- Du kan alltid spara i Sverige. Men om du betalar in pengar på en pensionsförsäkring i Sverige så har du ju ingen svensk inkomst att dra av din premie mot. Så oftast är det inte ett bra alternativ. Däremot bör du ju se över din pensionssituation. Gå till exmepel igenom de pensionsförmåner som du har där du arbetar nu. Tänk

också igenom om du kommer att arbeta och bo i Sverige framöver och därmed tjäna in någon svensk pension.

Stefan säger: Kan kronofogden göra utmätning hemma hos mig och min sambo, på min sambos lön mm, om det bara är jag som har dom efter mig?

- Nej, kronofogden ska inte kunna mäta ut din sambos lön om skulderna bara gäller dig.

Thomas säger: Hej! Har 200.000 på ett vanligt bankkonto och undrar var/hur jag bäst plaserar dom. Jag vill inte binda för länge..

- Det finns inget generellt svar. Men om du är villig att avvara pengarna i alla fall ett par år så tycker jag att du kan placera en del i en bred aktiefond och en del i en räntefond. Det är din risknivå och din sparitd som avgör hur stor andel som du väljer att placera i aktier/aktiefonder.

Lena säger: Jag sparar 400:- i månaden på banken men ska jag satsa på nåt annat istället

- Det beror på. Om det är så att du sparar 400 kronor varje måand för att på så sätt bygga upp en buffert för oförutsedda utgifter så ska du fortsätta som tidigare. Just för buffertsprande så passar banksparande bäst. Men om du har en rejäl budget och vill spara mer långsiktigt så bör du välja ett sparande som ävne innehålle rkaiter,

exempelvis en bred aktiefond.

KL säger: Hej Viveka. Min mammas sambo sedan 30 år, gick bort för ca ett halvår sedan, och har nu en kvarskatt-skuld på ca 700kr. Nu ska det ärendet skickas till kronofogden. Eftersom kraven gäller dödsboet, kan dom väl inte kräva pengar av min mamma, eller hur. Tilläggas kan, att det inte finns några som helst tillgångar i dödsboet. Tacksam för svar!

- Nej,om det inte finns några tillgångar i dödboet så avskrivs ärendet.

Följ ämnen i artikeln