Börsen är på helspänn − här är bästa tipsen för ditt sparande

Uppdaterad 2020-11-16 | Publicerad 2020-11-13

Aktiekurserna har stigit kraftigt efter valet i USA – men de kan lika snabbt falla tillbaka igen.

Tider med stora börsrörelser är utmärkta tillfällen till eftertanke, skriver Aftonbladets ekonomikrönikör Elin Agorelius.

Elin Agorelius är ekonomikrönikör på Aftonbladet.

2020 har varit ett år med kraftig turbulens på börsen. På sistone har vi kunnat se större rörelser än vanligt både upp och ner. Det finns flera anledningar. Bland annat kan man lyfta oron kring covid-19 i Europa. Det handlar bland annat om höga smittotal, nya nedstängningar i flera länder och hårdare rekommendationer i Sverige. Nedstängningar påverkar många företag negativt, eftersom försäljningen minskar. Det har talats om en andra våg ett tag och när antalet insjuknade började öka så var många redan på högspänn.

Situationen i USA, där Donald Trump vägrar erkänna sig besegrad efter valet, ökar osäkerheten ytterligare.

Det är lätt att dras med i oron – men jag vill uppmuntra dig som småsparare att ta tillfället i akt att se över dina investeringar. Nu har du möjlighet att lära dig mycket.

Viktiga rådet: Var ärlig

Du har säkert läst att pengar som investeras på börsen bör vara pengar du inte behöver använda inom den närmsta tiden. I tider med nedgångar ser vi tydligt varför. Vi vet aldrig när en sådan rörelse kommer. Om det är ett stort stressmoment att se värdet på dina investeringar minska ett par dagar bör du fråga dig själv om det är pengar du egentligen behöver relativt snart. Om du inte har en buffert lättillgänglig på ett sparkonto är det bra att börja där. När man vet att man har så man klarar sig ändå är det lättare att ha is i magen och ta kloka beslut. Är det svårt att sova kan det vara så att du tar högre risk än du egentligen borde. Här är det bara du som kan bedöma vad som känns bra i för dig.

Kanske skulle då fonder kunna vara något för dig? I en aktiefond behöver du inte själv ta aktiva beslut kring enskilda aktier, det sköts åt dig. Du får även riskspridning från första insatta kronan. Vanliga aktiefonder innehåller nämligen enligt lag minst 16 aktier, ofta betydligt fler.

Har något förändrats?

Den stora frågan när en aktie går ner är om något egentligen har ändrats sedan du tog beslutet att köpa den. Har företaget fortfarande en sund verksamhet som du tror på i längden? Troligtvis har det inte förändrats så mycket den senaste veckan. Brygg en kopp kaffe och läs igenom nyheterna i din egen takt.

Du bör alltid kunna förklara varför du har en aktie. Om du inte kan det får du fråga dig varför. Kanske har du ramlat i en av fallgroparna som jag beskrivit tidigare? Vissa för en så kallad aktiedagbok. Där skriver man ner varför man köper eller säljer något. Det kan du återkomma till när du är osäker. Om du har skrivit ner något i lugn och ro ligger det troligtvis mer tanke bakom det än om du fattar snabba beslut på grund av ont i magen.
Den senaste veckan ska jag erkänna att jag inte har hängt med i nyhetsflödet lika mycket som i vanliga fall. Annat i vardagen har krävt tid och fokus. Men jag sover gott trots stöket. Jag vet att min buffert vilar på ett sparkonto, att pengarna ska användas i framtiden och att börsen historiskt sett gått upp över tid.

Inom kort kommer jag ta en kväll till att läsa ikapp om de enskilda bolagen. Om jag ändrar något kommer det inte vara ett förhastat beslut, utan ett överlagt sådant med en varm kopp i handen.