Så förbereder du din privatekonomi inför en kris

Uppdaterad 2024-03-26 | Publicerad 2024-02-07

Artikeln innehåller annonslänkar

Du har din vevradio och ditt stormkök – men hur har du förberett din privatekonomi för om krisen kommer?

Se vad du bör göra för att även vara ekonomiskt redo.

Prepping, eller förberedelse inför en kris, har onekligen blivit en snackis den sista tiden. Många kanaler talar om vad du bör ha hemma inför oväntade händelser. En vevradio för omvärldskontakt eller ett stormkök så att du kan värma mat kan vara klokt att ha vid ett längre strömavbrott.

Men hur gör man egentligen med sin privatekonomi? Vad händer om bankerna slås ut, eller om det blir strömavbrott under en längre tid och du står utan kontanter?

Nedan hittar du våra tips på hur du förbereder din privatekonomi inför en kris!

Använd olika banker

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, menar att krishantering handlar om att förbereda sitt hushåll inför det oväntade och inte bli låst i en situation.

De menar även att man bör använda flertalet olika banker, då det gör att du har större chans att ha en betalningsmöjlighet om någonting händer med din primära bank. Se då till att ha betalkort från flera olika banker, och att de är kopplade till din mobiltelefon.

ANNONS

Kontanter

I kontrast till punkten ovan kan det även vara klokt att ta ut kontanter redan nu och förvara dem hemma. Detta eftersom att kontanter inte behöver varken en bank som mellanhand eller elanslutning för att fungera som betalmetod.

Dessutom är kontanter kontrollerade av centralbanken, vilket innebär att värdet av pengarna du tar ut garanteras av staten.

Det är inte nödvändigt att ta ut ohyggliga mängder kontanter, utan det räcker att ta ut en summa som täcker mat och nödvändigheter för en vecka.

Sparbuffert

Det viktigaste du kan göra är att påbörja ett sparande direkt. Om en verklig kris uppstår vet man inte vad som kan ske, och då är det viktigt att du kan köpa nödvändigheter.

En tumregel är att du ska ha sparat en månads utgifter om du bor i en hyresrätt, två månaders utgifter om du bor i en bostadsrätt och tre månaders utgifter om du bor i ett hus.

Regeln ovan är en bra riktlinje att sträva mot, men var inte för hård mot dig själv. Sätt undan det du kan och jämför dig inte med andra.

Se dock till att spara på ett sparkonto med hög ränta och som har insättningsgaranti! Att inte spara med ränta är bara onödigt, då räntan gör att pengarna växer helt utan ansträning från ditt håll.

ANNONS

Publisert: