– Vi hade inte fått köpa huset

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-08

Politiker och myndigheter vill göra det svårare och dyrare att låna till bostad

FIXADE DRÖMHUSET I RÄTT TID I höstas flyttade Johan och Annika Danz, 30, in med sin son Efraim, 2, i villan i Tranemo. ”Före köpet pratade vi noggrant igenom bolånekostnaderna med banken så att vi inte skulle riskera att köpa ett hus som vi inte klarar att betala av. Vi har räknat med att klara ganska rejäla räntehöjningar.”

Handpenning på 25 procent. Höjda räntor.

Och ett år som lägsta bindningstid på lånet.

Det är några av hoten mot ditt boende när politiker och myndigheter drar åt snaran.

– Skyddet har ett orimligt högt pris, säger Länsförsäkringars chefsekonom Marie Giertz.

Riksbanken har redan flaggat för att den rekordlåga krisräntan snart är historia. Men det är inte enda molnet på lånehimlen.

I Sverige har myndigheter och politiker bland annat föreslagit ökad handpenning, obligatorisk amortering och slopat uppskov på reavinsten.

Dessutom finns förslag på EU-nivå om skärpta regler för bankernas kapitaltäckning. Det innebär att bankerna måste låna upp på längre sikt och lägga undan mer pengar för varje utlånad krona.

Enkelt uttryckt blir det dyrare för bankerna att låna pengar. Och då får kunderna betala.

Vill slopa rörlig ränta

I förra veckan flaggade Swedbank för att tremånadersräntan kan slopas.

– Räntan på ett tremånaderslån kan bli densamma som på ett ettårslån. Det

Giertz.

blir effekten om det här förslaget träder i kraft, sa Johannes Rudbeck, chef för investerarrelationer på Swedbank, till Pengar24.

Marie Giertz är kritisk till regleringarna.

– Det borde vara upp till bankerna att se till att låntagarna kan betala tillbaka och återbetalningens takt borde avgöras individuellt. Jag är tveksam till att man behöver reglera bostadsmarknaden uppifrån, säger hon.

Creutzer.

Förslagen gör det både svårare och dyrare att ta lån – men det måste inte innebära att bopriserna sjunker.

– I alla fall inte i storstäderna och universitetsstäderna där efterfrågan på bostäder bara växer samtidigt som nybygget är katastroflågt, säger Annika Creutzer, chefredaktör på Pengar24.

Nedgång i ekonomin

Vinnarna är de som sparat pengar, klarar kraven och kan köpa ny bostad billigare.

Men höjd ränta leder inte bara till prisfall utan riskerar också att skapa en ny nedgång i ekonomin, varnar experter:

– Risken är att vi slutar konsumera och det får svåra samhällsekonomiska följder, säger Stellan Lundström, professor i företagsekonomi på KTH.

”Ska vara lågt och enkelt”

Johan och Annika Danz, båda 30, hade inget sparkapital när de i höstas köpte drömhuset i Tranemo. De hade nyligen avslutat studierna, fått barn och lyckats skaffat sig fasta jobb. Med Finansinspektionens föreslagna krav hade de inte fått köpa villan.

– Jag förstår poängen med kraven, men man vill ju att lånet ska vara så lågt och enkelt som möjligt. Jag tycker att villkoren för bolånen ska avtalas mellan banken och kunden och är nöjd med läget som det är just nu, säger Johan Danz.

Följ ämnen i artikeln