Kina kritiserar USA:s penningpolitik

Publicerad 2011-08-06

Fördömer "kortsiktiga" politiska bråk efter kreditnedvärderingen

Arbetet med att balansera upp världsekonomin pågår för fullt.

Kina riktar hård kritik mot USA för att de inte tar tillräckligt ansvar för sina skuldproblem.

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi lovar att snabbt ta fram ekonomiska reformer för att få landet på fötter.

Och i helgen hålls G7-möte om de ekonomiska kriserna.

När världens börser stängde för helgen var det efter en svart vecka. USA:s skuldbörda och budgetunderskott ökar och för första gången har kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's sänkt landets kreditbetyg från toppbetyget AAA till AA+. Oron för USA:s ekonomi sprider sig och påverkar hela världens börsmarknader.

Fördömer kortsiktiga planer

Nu riktar Kina hård kritik mot USA:s penningpolitik. På lördagen fördömdes  "de kortsiktiga" politiska bråken om landets skuldproblem. Den statligt ägda nyhetsbyrån Nya Kina publicerade en kommentar där det sades att världsekonomin behöver en ny, global och stabil reservvaluta. "Internationell övervakning av USA-dollarn borde instiftas och en ny, stabil och säker reservvaluta borde vara en möjlighet för att undvika en katastrof som orsakas av ett enda land" stod det i kommentaren enligt TT.

Kina är stor långivare

Nya Kina poängterar att landet är USA:s största långivare och att de därför kan ställa hårda krav på att stormakten gör sitt bästa för att ta ansvar för sina låneproblem. De kräver att landet säkerställer säkerheten för Kinas dollarinvesteringar som i och med nedvärderingen förväntas krympa i värde. Nyhetsbyrån skräder inte orden "USA:s regering måste inse det smärtsamma faktum att de gamla goda dagarna, när landet kunde låna sig ur en sörja som det själv skapat, nu slutligen är över", kommenterade Nya Kina på lördagen uppger TT.

Ytterligare börsfall väntas

Vad som blir de konkreta effekterna av nedvärderingen av USA:s kreditvärdering är ännu inte helt klart. Men när börsen öppnar igen på måndag väntas ytterligare börsfall.

– Men på lite längre sikt kommer konsekvenserna av nedvärderingen av USA:s kreditvärdighet att vara begränsade, säger Johnny Bo Jakobsen, chefanalytiker i Nordea markets, till Ritzau.

Bakom nedvärderingen ligger en lång och bitter strid mellan republikaner och demokrater om USA:s penningpolitik. Standard and Poors som genomfört nedvärderingen menar att landet borde ha varit snabbare med att nå ett gemensamt beslut om hur de ska tackla landets skuldbörda och budgetunderskott.

ECB köper italienska obligationer

Samtidigt telefonkonfererar G7-länderna i helgen om hur de ska komma tillrätta med de ekonomiska krishärdarna. Och enligt Umberto Bossi, ledare för italienska Lega Nord och minister med ansvar för federala reformer, garanterar Europeiska centralbanken (ECB) köp av italienska statsobligationer från och med måndag för att hjälpa landet på fötter, uppger Reuters. Han menar att en föräljning av statsobligationerna är nödvändigt för Italiens överlevnad. Men villkoret för att ECB ska gå in och stödköpa obligationerna är att landet snabbt genomför utlovade förändringar för att uppnå budgetbalans. Vilket premiärminister Silvio Berlusconi är införstådd med enligt Reuters. Han lovar i ett uttalande att snabba på de ekonomiska reformerna och har även samtalat med bland andra Tysklands förbundskansler Angela Merkel och USA:s finansminister Timothy Geithner.

"Flera länder är bankrutt"

Trots att Europas ekonomiska ledare nu arbetar för fullt för att hantera den fallande ekonomin kan det enligt bedömare dröja flera år innan det börjar se bättre ut. I den danska tidningen Berlingske målar experter upp en mörk bild. Låg tillväxt, stigande arbetslöshet, minimala löneökningar och en ökad press på välfärden väntar européerna inom den närmaste tiden.

– Europa befinner sig i en extremt problematisk situation, som det blir mycket svårt att ta sig ur, sa Torben M Andersen, ekonomiprofessor vid Århus universitet. Jeppe Christiansen, tidigare direktör i Lönmodtagernes Dyrtidsfond och nu chef för ett investmentföretag, anser att problemen i Sydeuropa är långt större än de flesta tror.

– Flera länder är i realiteten bankrutt, säger han.

Följ ämnen i artikeln