Bitcoin under 40 000 dollar efter varningen

TT-Reuters

Uppdaterad 2021-05-20 | Publicerad 2021-05-19

Värdet på bitcoin fortsätter att falla.

I natt sjönk värdet med 10 procent efter ett uttalande från kinesiska myndigheter.

Ett tecken på fortsatt nedgång – eller ett investeringsläge?

Det ska inte bara vara förbjudet att investera i kryptovalutor i Kina, utan alla former av betalningstjänster och transaktioner ska också förbjudas.

Johan Javeus, chefsstrateg på SEB, säger att Kina inte är det viktigaste landet för kryptovalutamarknaden men att regleringen ändå påverkar kursen.

– Användningsområdet minskar, och det är klart att värdet på kryptovalutor är kopplat till att de ska gå att använda på olika sätt.

Om andra marknader, framför allt USA men också EU, skulle införa hindrande regler skulle det få ett mycket större utfall, enligt Javeus.

Beskedet att Teslabilar inte kan köpas med bitcoin och Kinas varning för handel med kryptovalutor slår hårt mot marknaden. Arkivbild från Shanghai.

Kina varnar för krypto

Kinesiska myndigheter har också utfärdat skarpa varningar till folket om faran med att investera i kryptotillgångar.

"Nyligen har kryptovalutapriserna stigit skyhögt och rasat, och spekulativ handel av kryptovaluta har kommit tillbaka, vilket allvarligt påverkat säkerheten för människors egendom och stör den normala ekonomiska och finansiella ordningen", skrev tre kinesiska myndigheter i ett gemensamt uttalande under onsdagen.

Värdet på kryptovalutan bitcoin sjönk med 10 procent efter uttalandet och har för första gången på flera månader nu gått under 40 000 dollar. En bitcoin är nu värd 326 000 svenska kronor, vilket går att jämföra med den 13 april då en bitcoin kostade 541 000 kronor.

Andra orosmoln

Redan före uttalandet från Kina hade värdet börjat dala. Teslagrundaren Elon Musk, som tidigare legitimerat valutan genom att säga att hans bilar går att köpa i bitcoin, drog tillbaka detta i ett uttalande den 13 maj vilket fick värdet att falla kraftigt.

Det finns två orosmoln på kryptohimlen, enligt Johan Javeus.

– Det ena är miljöaspekten. Det har blivit en större diskussion kring de negativa miljöeffekterna som bitcoin har och det kan få investerare att avstå, säger han.

– Det andra är hotet om regleringar som Kina är ett utmärkt exempel på. Jag skulle säga att det viktiga är vad vi ser från USA.

Digital yuan

Vissa bedömare tror i stället att bitcoin har nått en botten, och att nedgången snarare innebär en chans att investera.

– Vad som har skett de sista åren är att vi generellt sett fått en bredare acceptans för den här typen av investeringar. Skulle kryptomarknaden klara sig igenom problemen med regleringar och så vidare är det ett tillgångsslag som kan bli intressant för professionella investerare. Då kommer det in mycket mer pengar på marknaden, säger Javeus.

Kina har även tidigare motverkat den fria kryptomarknaden. För ett par år sedan förbjöds handel av kryptovalutor i landet, som då stod för 90 procent av världshandeln med bitcoin. Kina har också börjat utveckla en digital version av sin egen valuta yuan, och landets centralbank kan bli den första större i världen att införa en virtuell variant av den egna valutan.

Analytiker ser att en sådan valuta kan ställa till problem på kryptomarknaderna – och leda till panikförsäljning om den suger upp likviditeten från andra handelsplattformar för digital valuta, enligt Bloomberg.

Följ ämnen i artikeln