Så har Jean Tirole påverkat din ekonomi

Uppdaterad 2014-10-15 | Publicerad 2014-10-13

Utan hans forskning hade din mobiltelefon eller dina läkemedel kunnat vara mycket dyrare.

Fransosen Jean Tirole får Riksbankens pris till Alfred Nobels minne för sina studier av hur marknader kan regleras.

– Det är väldigt viktiga insikter, säger Johan Stennek, professor vid Göteborgs universitet.

– Årets ekonomipris handlar om att tygla mäktiga företag.

Så beskrev Staffan Normark, ständig sekreterare vid Vetenskapsakademin, Jean Tiroles gärning när det som brukar kallas Nobelpriset i ekonomi delades ut.

Tirole har forskat om hur branscher med några få mäktiga företag kan regleras.

– Han har studerat hur samhället kan reglera monopol- och oligopolföretag så att de inte tar ut för höga priser, säger Johan Stennek, professor i industriell ekonomi vid Göteborgs universitet.

– Att marknader inte kan släppas fria genomsyrar hela hans forskning. Vi måste konstruera regelverk så att företagen agerar för det allmännas bästa.

"Krävs detaljkunskaper"

En marknad som Jean Tirole intresserat sig för är telekombranschen. Där bestäms priserna som konsumenterna får betala bland annat av ett samspel mellan operatörerna.

– Om jag ringer till dig så betalar jag min operatör för att de ska koppla upp samtalet. Men samtidigt betalar mitt bolag pengar till ditt bolag för att de ska ta emot samtalet. Priserna som företag tar ut mellan varandra påverkar priserna kunderna betalar, säger Johan Stennek.

Han fortsätter:

– För att man ska kunna reglera ett sådant område på ett bra sätt krävs detaljkunskaper som myndigheterna ofta inte har.

Läkemedelsbranschen är en annan marknad där prissättning och reglering är komplexa.

– Alla vill ha så billiga läkemedel som möjligt, men samtidigt måste det vara lönsamt för läkemedelsbolagen att utveckla nya mediciner, säger Johan Stennek.

Kan leda till högre priser

För konsumenterna kan en obefintlig eller felaktig marknadsreglering leda till högre priser.

– Det är omöjligt att exakt säga vad Tiroles forskning har betytt för din och min plånbok. Men han har kommit med en massa värdefulla insikter, så om myndigheterna som fattar besluten skulle läsa dem kanske de skulle fatta bättre beslut. Då kanske vi skulle få bättre liv, säger Johan Stennek.

En av Jean Tiroles viktigaste slutsatser är det är svårt att reglera marknader på ett effektivt sätt.

– Han menar att det inte finns någon enkel ekvation som funkar för alla företag och alla branscher överallt. Det kan låta hopplöst, men det är en viktig insikt att förstå att problemen är komplicerade.

"Banksektorn är svår"

I Sverige diskuteras ofta den bristande konkurrensen mellan bankerna. I live-utfrågningen i samband med Vetenskapsakademins tillkännagivande sa Jean Tirole att banksektorn är komplicerad.

– Jag tror att banksektorn är väldigt svår att reglera, och vi ekonomer och akademiker måste arbeta mer på det.

Den 61-årige Jean Tirole, som är professor i nationalekonomi vid Institut d'économie industrielle i Toulouse, betonade också att reglering är en känslig balansgång:

– Den måste vara tillräckligt lätt för att inte döda entreprenörer, men man måste samtidigt ha en stark stat som kan genomdriva regleringarna på ett intelligent sätt.

Följ ämnen i artikeln