Hårdare amortering kan bli lagkrav

Uppdaterad 2014-10-31 | Publicerad 2014-10-30

Du kan bli tvingad att betala av mer på bolånet – genom hårdare lagstiftning.

Orsaken är att samtalen mellan Finansinspektionen och andra myndigheter har brakat samman, rapporterar di.se.

Hemberg varnar för amorteringschock

Riksbanken, Finansinspektionen och politikerna är överens: De svenska hushållens skuldsättning är oroväckande hög.

Nu rycker flera åtgärder närmare som ska pressa ner skulderna, genom att det blir dyrare att låna. En av förändringarna är hårdare amorteringskrav.

Bankföreningen vill införa en amorteringsrekommendation ner till 50 procent av bostadens värde. Enligt en kartläggning som Aftonbladet har gjort skulle det kunna dubbla boendekostnaderna för en lägenhet i centrala Stockholm.

Bankföreningens initiativ är ett försök att undvika lagstiftning på området. Rekommendationen skulle i praktiken bli tvingande för kunderna, men det ger bankerna större flexibilitet än en ny lag.

Men nu har samtalen som Finansinspektionen för med flera andra myndigheter om hur amorteringskraven ska utformas brutit samman. Det rapporterar di.se.

"Måste diskutera andra alternativ"

I en intervju med di.se argumenterar Finansinspektionens generaldirektör Martin Andersson för att ränteavdraget bör trappas ner. Samtidigt utreder Konkurrensverket om Bankföreningens amorteringskrav strider mot konkurrenslagstiftningen.

– Finansinspektionen och Martin Andersson har varit positiva till självreglering. Men nu är det inte lika självklart att man kan gå vidare på det spåret. Och då måste de diskutera andra alternativ, som exempelvis lagstiftning, säger Bankföreningens chefekonom Johan Hansing till di.se.

Mindre flexibilitet

Det är Konkurrensverkets granskning som stoppat samtalen om de mjukare amorteringsrekommendationerna. Men redan innan haveriet öppnade finansmarknadsminister Per Bolund för nya åtgärder mot hushållens skuldsättning.

Ett lagkrav på att betala av på lånen skulle dock föra med sig flera problem, enligt Johan Hansing.

– Vid en rekommendation kan banken säga att den som exempelvis blir arbetslös eller sjukskriven kan slippa att amortera. Men om det står i lagen att man i alla lägen ska amortera så går det inte att ha den typen av flexibilitet, säger han till di.se.

Aftonbladet har sökt Per Bolund, som inte vill kommentera amorteringskraven utan hänvisar till Finansiella stabilitetsrådets möte den 11 november.

Följ ämnen i artikeln