Elpriserna sjunker – snart är de negativa

Kraftigt prisras – lägsta nivån sedan juli 2020

Publicerad 2022-11-10

Rejäla vindar och höga temperaturer.

Då faller elpriserna kraftigt. Under vissa timmar i natt är det till och med negativa priser.

– Det här är ett mönster som kommer att öka de kommande åren, säger Måns Skytt, elprisexpert på Tibber.

Elpriserna sjunker i hela landet – och det rejält. I morgon fredag ligger spotpriset på 2 öre per kilowattimme i samtliga fyra elområden, enligt elbörsen Nord Pool.

Det är det lägsta medeldygnspriset i södra Sverige, elområde 3 och 4, sedan juli 2020, enligt elbolaget Tibber.

Prisfallet beror i stora drag på att fredagen och lördagen blir rejält blåsiga dagar i hela Norden. Dessutom är det höga temperaturer för årstiden.

Negativa priser i natt

De två variablerna leder till att spotpriserna på el sjunker – och till och med hamnar på minus under vissa timmar i natt.

Negativa elpriser innebär att elanvändare i teorin får betalt för att använda el. I praktiken blir det dock inte så, eftersom skatt, moms och nätavgift tillkommer.

Även i helgen kan vi få se negativa elpriser, enligt beräknar från Tibbers beräkningar.

– Man ska inte maxa ut användningen av el bara för att det är på minus, säger Måns Skytt, elprisexpert på Tibber.

Måns Skytt på Tibber.

Stoppet påverkade inte

Men för den som har timprisavtal blir det i helgen alltså billigare att förbruka el. Framförallt nattetid och tidiga mornar under fredagen och lördagen, helt enkelt eftersom färre använder el då.

Exakt hur billigt är svårt att säga på förhand.

– Det är svårt att prognostisera när det är så låga priser, för vi har inte varit där så många gånger, säger Måns Skytt.

Den senaste gången vi hade negativt elpris var dock i början av oktober.

– Ja, det var förra gången som det blåste så här mycket, konstaterar Måns Skytt.

I onsdags förmiddag fick reaktorn Oskarshamn 3 vid Oskarshamns kärnkraftverk kopplas ifrån elnätet på grund av ett turbinstopp. Vid 21.30 kunde reaktorn återigen tas i bruk.

Att elpriserna inte påverkades av stoppet berodde på att det var så stark vind i hela landet den dagen. Men, konstaterar Måns Skytt:

– Vad priset faktiskt blir kan ändras snabbt om något likt stoppet i Oskarshamn händer igen.

Det blåsiga vädret gör att elpriserna sjunker.

Negativt elpris oftare

Nu när Sverige har allt mer förnybar kraft från sol och vind kommer vi att få vara med om fenomenet negativa elpriser oftare, säger han.

Och priset kan skifta rejält under ett och samma dygn, något som redan nu sker i centraleuropeiska länder som Nederländerna, Tyskland, Frankrike men också Storbritannien.

– På kontinenten där de har mycket mer sol och vind kan det variera mellan negativt pris och flera kronor i kostnad inom samma dygn. Mitt på dagen kan det vara jättebilligt och på kvällstoppen kan det vara jättedyrt.

Blir självförsörjande

Det som sker när vi får mycket produktion av så kallad variabelkraft, alltså förnybar kraft från exempelvis sol och vind, är att södra Sverige i princip blir självförsörjande på el och inte behöver importera lika mycket från norra Sverige, förklarar Måns Skytt.

– Det kommer fortfarande att gå export från norra till södra Sverige, men det uppstår inte en flaskhals så att det blir fullt på överföringen eftersom södra Sverige har så mycket egen vindproduktion. När södra Sverige importerar mindre från norra Sverige får de samma elpris.

Och de låga elpriserna får effekt även för den som har rörligt avtal, eftersom det är medelpriset per månad som räknas ut.

– Även om det inte blir ett lika lågt pris som för de med timpris så blir det ett lägre pris än de fasta avtalen, beroende på när de bands.

Även för elanvändare med fast avtal kan detta påverka i framtiden.

– De avtalen kan bli billigare av att elbolagen ser att de här scenarierna finns, säger Måns Skytt.

Följ ämnen i artikeln