Nya skräcksiffror: Ras för hotellens intäkter

Coronaviruset slår hårt mot turistindustrin i Sverige

Uppdaterad 2020-06-07 | Publicerad 2020-06-04

I april uppmättes det lägsta antalet gästnätter på svenska hotell sedan mätningarna påbörjades.

Intäkterna minskade med 80 procent jämfört med samma period förra året.

– Det har varit en extremt tuff vår, säger Susanna Ståhl, driftansvarig på Nordic Choice Hotels.

Den utländska turismen rasade i Sverige i april. Det visar ny statistik från Tillväxtverket och SCB.

Totalt minskade antalet gästnätter på hotell, vandrarhem och stugbyar med 69 procent jämfört med samma månad 2019. Gällande de utländska gästernas övernattningar var fallet ännu brantare. De minskade med hela 82 procent.

– Det är verkligen skräcksiffror, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Antalet övernattningar var sammanlagt 832 000. Det är den lägsta noteringen sedan mätningarna inleddes 1978.

Stora tapp i Jämtland och Stockholm

Intäkterna för de svenska hotellen uppgick till 372 miljoner kronor. Det är en minskning med 80 procent jämfört med april 2019.

– Vi ser ett enormt stort tapp i turismen. Det gäller både för svenskarnas resande och för turismen från utlandet. Reserestriktionerna har gjort att svenskar inte turistar som tidigare år. Det här betyder att det uppstår väldigt stora hål i kassorna för hotellföretagen, säger Stefan Westerberg.

Sett till de olika länen var tappen störst i Jämtland och Stockholm. Där minskade antalet gästnätter med 78 procent. Gävleborgs län uppvisade den minsta relativa förändringen, med en minussiffra på 37 procent.

Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms Handelskammare.

Larmet: Situationen är väldigt dålig

Regerings omställningsstöd, för företag som tappat minst 30 procent av sin omsättning i mars och april, har varit en ekonomisk stötdämpare, menar Stefan Westerberg. Han anser dock att det behöver förlängas och täcka ytterligare ett antal månader.

– Situationen är väldigt dålig, det är fullt rimligt att regeringen tar höjd för att förlänga det, säger han.

”Kommer se fler konkurser”

Nordic Choice Hotel, med ett hundratal anläggningar i Sverige, har sett stora tapp inom hela verksamheten.

– Stockholm är värst drabbat med en minskning på närmare 92 procent. Det får såklart konsekvenser. För oss har det inneburit stora varsel och uppsägningar, säger Susanna Ståhl, driftansvarig på bolaget.

– På de mindre orterna har det varit mindre katastrofalt, det beror på att hotellen i storstäderna är mycket större och anpassade för större möten och events.

Enligt henne påverkas verksamheten mycket av de restriktioner som regeringen infört. Därför tycker hon det är viktigt att det snabbt kommer besked kring resandet i landet.

– Vad som gäller är fortfarande otydligt och vi behöver få en klarhet, får vi resa i Sverige? 

– Vi som har hotell i flera länder ser en stor skillnad på Norge och Sverige. I Norge har statsministern Erna Solberg uppmanat tydligt till att resa i det egna landet och ge tillbaka till hotell och resenäringen.

Vad händer om sommarmånaderna inte blir bättre?

– Får vi inte till snabbare beslut och hantering av omställningsstöd och en tydlighet i reserestriktioner tror jag vi kommer se fler konkurser i vår bransch.

Genrebild.