Parets krogdröm krossades: ”Gäster gick härifrån och grät”

Antalet konkurser på rekordnivå: ”Ett av de tuffare åren”

Publicerad 2023-08-27

SKANÖR. Konkursnivån har stigit under sommaren och är nu högre än på 20 år.

Detta har Tore och Monica Smith fått erfara då de i juni tvingades slå igen portarna till sin kvarterskrog Stationen i Skanör.

– De tre sista kvällarna gick gäster härifrån och grät, säger Tore.

Enligt statistik från myndigheten Tillväxtanalys har 4 886 företag med sammanlagt 10 411 anställda gått i konkurs i år.

Det kan jämföras med motsvarande period förra året då 3 952 företag med 6 400 anställda gick i konkurs.

På kreditupplysningsföretaget Creditsafe pratar man om ett rekorddåligt år för svenska företag och noterar den högsta konkursnivån sedan företaget startade sina mätningar 1999.

– Det här året kommer gå till historien som ett av de tuffare för svenska företag och tyvärr ser vi ingen ljusning. Vår prognos är att ökningen fortsätter så länge vi befinner oss i en lågkonjunktur. Hösten och vintern kommer bli ett stålbad för många företagare, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe, i ett pressmeddelande.

Enligt Tillväxtanalys har varje månad under 2023 har varit värre än motsvarande månad 2022.

Sommaren har inte varit ett undantag – bara i juli ökade antalet konkurser med 67 procent jämfört med året innan.

Tore och Monica Smith har drivit sin krog Stationen i Skanör sedan 2014.

”Pandemin och Putin tog kål på oss”

Tore och Monica Smith är några av dem som fick slå igen sin verksamhet under sommaren.

Sedan 2014 drev de kvarterskrogen Stationen i Skanör och hade kämpat hårt de senaste åren för att få den lilla restaurangen att överleva.

– Det var två p:n som tog kål på oss: Pandemin och Putin, säger Tore.

Stigande el- och livsmedelspriser, gäster med allt mindre i plånböckerna och slutligen ett omställningsstöd som skulle betalas tillbaka blev slutet på parets krogdröm.

– Vi fick ett beslut från Skatteverket om att vi skulle betala tillbaka det pandemistöd vi hade fått. Vi överklagade hos Förvaltningsrätten som gick på Skatteverkets linje och Kammarrätten ville inte ta upp fallet. På kort varsel skulle vi hosta upp 604 000 kronor och det hade vi inte. Det är några veckor sedan, berättar Monica när vi träffar paret i restaurangen i slutet av juli.

Tore och Monica Smith.

Hade drömt om kvarterskrog sedan 1980

Borden är fortfarande dukade och ett kylskåp brummar i bakgrunden.

Det är en av få vackra dagar den här sommaren och det känns som att Tore och Monica snart ska slå upp portarna för kvällens gäster.

Men de är här för att städa, räkna kastruller och packa ner redskap i lådor.

– Vi har bott i Skanör sedan 1980. Sedan den här lokalen slutade vara ett stationshus har det varit bank och butik men vi har alltid tänkt att det borde vara en restaurang i den här byggnaden, säger Tore.

Paret är i grunden vinimportörer och när de fick erbjudandet om att starta upp en restaurang i tegelhuset gjorde de slag i saken.

– Vi hade en vision om en kvarterskrog där man kunde komma hur som helst. Mysa och trivas, ta en öl eller ett glas vin, inte vita duken. Det gick bra, det mottogs mycket väl av lokalbefolkningen.

Tore och Monica Smith.

Hårt drabbad bransch

Restaurangbranschen är en av de industrier som har drabbats hårdast av årets konkursvåg.

Tillsammans med bland annat detaljhandeln, partihandeln, åkerier, sporthallar och städföretag är restaurangnäringen en av de sektorer där antalet konkurser har stigit med mer än 40 procent i år.

– Detta är stora branscher som representerar många jobb i näringslivet och som tyvärr kan slå hårt mot arbetslösheten via underleverantörer i flera led. Minskad köpkraft hos konsumenterna och höga räntor slår extremt hårt, säger Henrik Jacobsson på Creditsafe.

Tore och Monica Smith.

Stammisarna grät

Men trots att Tore och Monica inte fick fullborda sin krogvision så som de hade önskat är de glada över den tid de fick på Stationen.

– Vi hade roligt. Det var många skratt, det är en tid man ser tillbaka på väldigt positivt. Vi kommer att ha saker att prata om i år framöver, säger Tore.

Restaurangen fick flera stammisar som regelbundet kom för att ta något att äta eller dricka.

– Det är faktiskt rörande att de tre sista kvällarna gick gäster härifrån och grät. Det var ett gäng som satt på uteserveringen – riktiga stamgäster – och när vår kock gick hem sista gången reste de sig upp och applåderade.

– Det var tårar i ögonen, säger Monica.