Kris i byggbranschen: ”Marknaden är död”

Nattsvarta prognosen: 1 400 bolag kan gå i konkurs

Publicerad 2023-09-01

Krisen sprider sig som en löpeld inom byggsektorn.

Påbörjandet av nya lägenheter har sjunkit drastiskt i år och marknaden för småhustillverkare beskrivs som ”död”.

– Ingen av de tidigare nedgångarna på marknaden har varit ens i närheten så stora som denna, säger Johan Enocson, ägare till Surewood Industries.

Byggbranschen är hårt ansatt och flera företag inom sektorn har tvingats till varsel och sparpaket det senaste året.

Enligt SCB var påbörjandet av nya lägenheter 57 procent färre första halvåret 2023 i jämförelse med 2022.

Enligt data- och analysföretaget Dun & Bradstreet (tidigare Bisnode) befaras nu en konkursvåg inom industrin då man räknar med att omkring 1 400 byggbolag kommer att gå i putten de kommande tolv månaderna.

Flera bolag i konkurs – senaste veckan

Småhustillverkare har länge vittnat om tomma orderböcker och den senaste veckan har flera konkurser meddelats.

På måndagen kom nyheten att svenska trähustillverkaren Anebyhus har lämnat in en konkursansökan, samma dag som det stod klart att Jukkatalo, en av Finlands största småhustillverkare, också går i konkurs.

På onsdagen meddelades att även Interoc Akustik, ett av Sveriges ledande företag inom undertak och väggsystem, försattes i konkurs i måndags.

– Förutsättningarna på den svenska bostadsmarknaden gör det väldigt svårt för alla aktörer att räkna hem nyproducerade bostadsprojekt. Det är såklart ett oerhört tungt beslut att behöva begära bolaget i konkurs, säger Johan Enocson, ägare till Surewood Industries, koncernen där Anebyhusgruppen ingår, i ett pressmeddelande.

ARKIVBILD. Byggbranschen spås en dyster framtid. Redan nu har många bolag gått i putten.

”Marknaden är död”

Enligt Enocson är detta det värsta marknadsläget han har varit med om.

– Jag har ägt företaget ända sedan 2006 och varit igenom flera konjunkturcykler, men ingen av de tidigare nedgångarna på marknaden har varit ens i närheten så stora som denna. Marknaden för nyproducerade villor och flerfamiljshus är för tillfället, i princip, död.

Vid sidan av konkurserna fortsätter dessutom varslen på många företag.

I Lycksele varslar nu modulbyggaren Kubly 15 personer om uppsägning efter den senaste tidens vikande orderingångar.

– När projekten vi har nu är färdigställda hade vi hoppats på att kunna hoppa direkt på nästa, men det ser ut som att det blir ett glapp. Det är ingen jätteko på isen just nu men som vd har jag ett ansvar att dra i handbromsen, säger Michael Johansson, vd på Kubly.

Han säger att det allmänna ekonomiska läget med räntehöjningar och inflation har fått efterfrågan att gå ned – men har förhoppningar om att det bara är en tillfällig svacka.

– Vi hoppas att vi ska kunna dra tillbaka varslet. Vi ser ljust på framtiden och är övertygade om att våra projekt kommer att ta fart till våren.

Michael Johansson, vd på Kubly som varslar 15 personer.

Enligt David Johnsson, vd på branschorganisationen Trä- och möbelföretagen, är läget väldigt allvarligt.

– Det är jättetufft för hela bostadsbyggarsektorn. För alla som bygger bostäder är det totalt stopp.

Enligt honom är anledningen höjda räntor och dyrare levnadskostnader.

– Folk är försiktiga. Man drar sig från att göra livets största affär. Det är osäkert hur det blir med energipriserna och vi har krig i närområdet. Sammantaget är det en perfekt storm.

Ur ett kort perspektiv innebär krisen att folk förlorar jobbet – men ur en längre tidshorisont kan problemen ge större ringar på vattnet.

David Johnsson, vd på branschorganisationen Trä- och möbelföretagen.

– Människor sägs upp i en övrigt ganska god arbetsmarknad. Det leder till en betydande kompetensflykt i hela branschen. Det är inte säkert att folk vill komma tillbaka sedan. Ur ett samhälleligt perspektiv är det så att vi behöver 60 000 nya bostäder varje år, annars har folk ingenstans att bo. Det blir en svår ekvation att lösa, säger David Johnsson.

Följ ämnen i artikeln