Carl Jan Granqvist efter viktraset: Döden är uppskjuten

Livsnjutaren om hälsoresan, flörterna och Alexandra Charles coronabjudning: ”Av 18 blev 10 sjuka”

Av: Anna & Hans Shimoda

Publicerad:
Uppdaterad:
Carl Jan Granqvist.
Foto: SHIMODA MEDIA
Carl Jan Granqvist.

NÖJE

Läkaren gav livsnjutaren och diabetikern Carl Jan Granqvist tio extra år att leva om han gick ner 10-15 kilo i vikt.

Nu har han tappat totalt 26 kilo och hemligheten stavas promenader.

– Nu kan jag ha en kostym som jag sydde upp till min 25-årsdag.

Livsnjutaren Carl Jan Granqvist, 74, är vid god vigör trots att han under hösten drabbades av corona. Han blev smittad på en middag som väninnan Alexandra Charles höll i hans vinkällare Grappe på Östermalm i Stockholm.

Vi var arton personer och tio blev sjuka. Ingen dog faktiskt, men jag fick en whiskeyton på rösten. Jag fick aldrig någon feber och tappade inte smaken, men jag blev otroligt trött. Jag sov i tre veckor och blev otroligt håglös, hade ingen lust med någonting.

Du var med i ”Biggest Loser VIP” och gick ner hela 20 kilo – hur är statusen med vikten i dag?

– Jag har totalt gått ned 26 kilo, nu väger jag 79. Före programmet sa min läkare att om du går ner 10-15 kilo så kommer du att leva tio år till eftersom du är diabetiker. Jag lärde mig mycket om kost, vad jag ska äta och undvika. Att promenera och röra sig är väldigt bra.

Foto: Anna Tärnhuvud
Carl Jan Granqvist 2014.

Har du fortsatt på den inslagna vägen?

– Ja, det har jag. En vanlig arbetsdag här på Saxå när vi har restaurangen öppen så går jag 10 000 steg så det blir bra vardagsmotion. Det är mycket mer lustfyllt att diska och göra frukost och få till de där stegen. Nu kan jag ha en kostym som jag sydde upp till min 25-årsdag. Det som är originellt är att man går ner överallt. Doktorsringen fick jag byta finger på och doktorshatten sjönk ned på öronen så jag var tvungen att lägga in kork i den. Även svålen går ner, haha!

Hur är hälsan i övrigt?

– Den är bra, döden är uppskjuten. Jag behövde ju inte dö när jag fick corona så jag känner mig pigg. Men jag är fatalist. Jag har inte gjort några större åtgärder på grund av det här. Jag har åkt kollektivt, jag har åkt mellan Saxå och Stockholm och rör mig bland folk. Jag säger som min mamma, dör jag så dör jag.

Hur står det till med kärleken?

– All emotionalitet levererade jag redan tidigt i livet. Sedan har jag varit gift och har en förtjusande son. Men vad jag fortfarande tycker är roligt är kurtiser. Jag älskar det och jag gillar att göra det i andra länder än i Sverige för här vet jag inte om en kurtis är beroende på om jag är känd. En kurtis är när man tittar på varandra och man får ett leende tillbaka. Sedan inleder man en liten konversation och den bär inte till någonting annat än en stillsam emotion. Jag älskar att flörta, ingenting gör mig mera pigg. Man kan ta ett glas tillsammans. Det blir ingenting mer av det, men det är väldigt stimulerande.

Det räcker så, alltså?

– Ja, för det gymnastiska ögonblicket har jag redan upplevt. Det kan fortfarande hända att man drabbas av det, men inte så ofta.

Carl Jan passar samtidigt på att berätta hur sonen kom till.

– När jag och Catharina skrev inbjudningskorten till bröllopet så var vi och hälsade på mina svärföräldrar som då bodde i Genève. Då hyrde jag ett relais du chateau med utsikt över Mont Blanc och där satt vi och drack Dom Perignon och då kom Carl Johan till. Det måste ha varit i maj, sedan gifte vi oss i Grythyttan den 10 augusti 1991. Det var ingen som visste det då, men hon var i åttonde veckan.

Foto: Alexander Von Sydow
Carl Jan Granqvist.
Publicerad:

LÄS VIDARE