Löfven om samtalet med Trump: ”Vänligt och respektfullt”

Presidenten vill få ut ASAP Rocky ur det svenska häktet

Av: Cornelis Rikken

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trump och Stefan Löfven har pratat om ASAP Rockys framtid.

Det bekräftar Löfvens pressekreterare Toni Eriksson för Dagens Nyheter.

”Det var ett vänligt och respektfullt samtal som höll på i cirka 20 minuter”, skriver han i ett mejl till tidningen.

På fredagsmorgonen lämnade åklagaren en begäran om att förlänga åtalstiden i ASAP Rockys misshandelsfall till den 25 juli.

Nu har USA:s president Donald Trump bestämt sig för att få ut rapparen ur det svenska häktet.

Vid 16 på lördagen, svensk tid, skrev Trump på Twitter att han har samtalat med Sveriges statsminister Stefan Löfven om situationen, något som bekräftas av hans pressekreterare Toni Eriksson.

”Det var ett vänligt och respektfullt samtal som höll på i cirka 20 minuter. Statsministern var noga med att påpeka att det svenska rättsväsendet, åklagare och domstolar, är helt självständiga. Och att alla är lika inför lagen och att regeringen varken kan eller kommer att försöka påverka rättsprocessen”, skriver han i ett mejl till Dagens Nyheter.

Samtalet kan följas upp

På Twitter skrev Trump att han och Löfven ska höras igen inom 48 timmar.

Toni Eriksson skriver att det är möjligt att det blir uppföljande samtal, men menar att det för tillfället inte finns något inbokat eller planerat.

”Hur president Trump uppfattade samtalet eller vad han framförde får ni fråga Vita Huset om. Det är vad som går att säga i frågan just nu”, skriver han.

Påtryckningar från Kanye West

Det var strax innan 22-tiden på fredagskvällen, svensk tid, som Trump först meddelade att han planerade att prata med Löfven om Rockys situation.

”Pratade precis med Kanye West om fängslandet av hans vän ASAP Rocky. Jag kommer ringa Sveriges väldigt talangfulle statsminister och se vad vi kan göra för att hjälpa ASAP Rocky. Många människor skulle vilja se att det här löser sig snabbt”, skrev han då på Twitter.

1 av 3 | Foto: AP
USA:s president Donald Trump vill få hem ASAP Rocky.

Leif GW Persson om ASAP Rocky:
”En jävla massa overkill” PODD

Aftonbladet Daily sammanfattar händelserna kring ASAP Rocky, hiphopstjärnan som gripits och häktats, misstänkt för misshandel och pratar med kriminologerna Leif GW Persson och Jerzy Sarnecki.

 Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

 

Publicerad:

LÄS VIDARE