Nicole Kidman i ett fördärvat äktenskap

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Willy Sanjuan/AP/TT
Nicole Kidman är aktuell i rollen som Grace i Susanne Biers nya miniserie "The undoing". Chansen att få jobba med den danska regissören hade filmstjärnan väntat på länge. Arkivbild.

Vet vi verkligen vem den vi lever med innerst inne är?

I den danska regissören Susanne Biers miniserie "The undoing" spelar Nicole Kidman en kvinna vars make döljer mörka hemligheter.

Susanne Bier var en av flera anledningar till att Nicole Kidman tackade ja till rollen som den framgångsrika psykologen Grace.

– Jag ville verkligen arbeta med henne. Hon är en sann filmskapare, säger skådespelaren till TT i ett Zoom-samtal från Sydney.

Där är det sen eftermiddag när samtalet kopplas upp. Nicole Kidman säger att hon om ett par veckor ska ta flyget till Belfast för att göra en roll i Robert Eggers nya film "The northman". I filmen kommer hon att återförenas med sin "Big little lies"-motspelare Alexander Skarsgård.

– Ja, nu ska jag jobba med honom igen. Och med Claes Bang och en samling andra bra skandinaviska skådespelare.

Är maken en mördare?

Snart är Nicole Kidman aktuell i miniserien "The undoing" på HBO Nordic. Hon spelar Grace som är gift med Jonathan (Hugh Grant). Tillsammans har paret också en tonårsson. Familjen lever ett till synes ombonat liv i lyx, men allt ställs på ända när en person i bekantskapskretsen hittas brutalt ihjälslagen.

Är Jonathan på något sätt involverad? Avslöjande följer på avslöjande.

– Jag ser det här som en tidlös berättelse, en skildring av hur ett äktenskap fördärvas. Att berätta om hur vi kanske inte känner den vi lever med, och att sedan sätta detta i en thriller-inramning, det var det viktiga för mig. Jag hoppas att det fungerar, säger Nicole Kidman.

Älskade att jobba med Bier

Nicole Kidman är oerhört förtjust i miniseriens regissör – filmskaparen Susanne Bier.

– Jag älskade att arbeta med Susanne. Hon är en auteur och hon vet exakt vad hon vill. Hon gjorde serien till en långfilm. Det finns cliffhangers i slutet av några avsnitt, men det är en enda sammanhållen berättelse. Det är en filmisk upplevelse, säger hon.

Många scener utspelas på Manhattans gator, och Nicole Kidman syns lång väg i sina gröna eller röda kappor.

– Det var Susannes kläddesigner från Danmark som gjorde dem. De skulle synas, så att man direkt kunde urskilja Grace i en folksamling. För Grace blir de här kläderna en sorts skyddande filt. Hon använder dem för att skydda sig från omgivningen. Jag kände mig naken när jag inte hade någon av kapporna på mig. Det var en av fördelarna med en kvinnlig regissör. Hon förstod Grace.

Vill skapa projekt för kvinnor

Nicole Kidman var exekutiv producent för "Big little lies" och är så även för "The undoing" och den kommande serien "Nine perfect strangers". Hon är mycket entusiastisk över att kunna ge sig in i fler projekt som producent.

– Det är verkligen ny mark för mig, men jag hoppas att jag kan hjälpa till med det som jag har lärt mig under åren. Jag känner mig väldigt glad över att ha fått den möjligheten. Jag vill skapa projekt för kvinnor, det är något jag känner oerhört starkt för. Jag vill skapa så många som jag bara kan, för vem vet hur länge det varar.

Publicerad:

LÄS VIDARE