Matthew McConaughey höll brandtal i Vita huset

Publicerad 2022-06-08

Hollywoodstjärnan Matthew McConaughey höll ett brandtal i Vita huset efter skolskjutningen i Uvalde.

Då visade han upp en 10-årig flickas gröna Converse.

– Det här var det enda som kunde identifiera henne, sa han.

19 elever och två lärare sköts ihjäl när en 18-årig man gick in med automatvapen i Robb Elementary School i Uvalde, Texas.

Det har återigen satt fart på debatten om vapenlagar i USA.

På tisdagen dök skådespelaren Matthew McConaughey upp i Vita huset för att försöka tala kongressen till rätta.

Då slog han bokstavligt talat näven i bordet och krävde strängare vapenlagar och betonade att hårdare kontroller behövs.

Bästa vännen om skolskytten: ”Då förändrades han”


McConaughey är själv uppväxt i Uvalde. Den senaste veckan har han och hans fru Camilla varit i Uvalde och träffat familjer och anhöriga till de 19 barn och 2 lärare som mördades, rapporterar NBC News.

Skor identifierade död flicka

Skådespelaren blev märkbart tagen när han berättade om ett av dödsoffren, en 10-årig flicka som hette Maite Rodriguez, och hennes intresse för klimat och drömmen om att bli marinbiolog.

Matthew McConaugheys fru Camila Alves McConaughey med de gröna skorna i knät.

McConaughey pekade mot sin fru som satt vid sidan av podiet och höll ett par gröna skor av märket Converse i sitt knä.

– Hon bar dessa varje dag, gröna Converse, med ett hjärta på den högra tån. Det här är samma Converse som slutligen blev det enda tydliga beviset som kunde identifiera henne efter skjutningen, sa han.

McConaughey berättade att han bland annat träffat en kosmetolog som berättat om sminkning av liken.

– De behövde mycket mer än smink för att vara presentabla. Varför? På grund av de exceptionellt stora sår av utgångshålen från ett AR-15-gevär. De flesta av kropparna var så skadade att endast DNA-tester, eller gröna Converse, kunde identifiera dem, säger han.

Lärde sig om vapen i Uvalde

Skådespelaren fick själv sitt första skjutvapen i Uvalde.

– Det var också där jag lärde mig hur man hanterar och förstår kraften och kapaciteten i det redskap vi kallar vapen. Uvalde är platsen där jag lärde mig hur man ansvarsfullt hanterar och äger vapen.

Matthew McConaughey.

Han har sedan den brutala skolskjutningen varit mycket engagerad i att nå en förändring och har bland annat träffat president Joe Biden, representanthusets talman Nancy Pelosi och flera kongressledamöter.

Nu kräver han allt hårdare tag gällande USA:s vapenlagar och att frågan inte bör handla om partipolitik.

– Vi behöver bakgrundskontroller. Vi måste höja minimiåldern för att köpa ett AR-15-gevär, till 21 år. Dessa är rimliga praktiska regler, säger han.

LÄS VIDARE