Wingårdh: Skulle jag dö blir företaget stiftelse

”Husdrömmar”-profilens dödsplan: ”När man är gammal har man inga alternativ”

Publicerad 2022-01-31

Gert Wingårdh.

Ikväll är det premiär för den nya säsongen av ”Husdrömmar”.

För Aftonbladet berättar arkitekten Gert Wingårdh om hemligheten bakom tittarsuccén, dubierna över att ha blivit farfar och hur han har planerat för sin död.

– Skulle jag dö av en hjärtattack nu blir företaget en stiftelse.

Ikväll drar nya säsongen av tittarsuccén ”Husdrömmar” igång i SVT. Ett program som följer entusiastiska människor och deras mer eller mindre grandiosa projekt.

I nya säsongen får vi bland annat följa uppbyggnaden av ett helt nedbrunnet slott och renoveringen av ett av de första radhusen som byggdes i Sverige som ligger i Stockholmsförorten Enskede.

Som vanligt är det programledaren Anne Lundberg som lotsar tittarna genom de olika projekten och vid sin sida har hon den oefterhärmlige arkitekten Gert Wingårdh, 70.

– Det är skitkul. Det känns som att varje säsong vi gör blir bättre, säger Gert Wingårdh som redan nu avslöjar att det blir en ny säsong av programmet.

– Vi jobbar redan nu med nästa säsong, så det fortsätter absolut.

Gert Wingårdh är entusiastisk inför den nya säsongen som spänner över vitt skilda projekt.

– Vi har en hel del kul case, som en gammal stärkelsefabrik i närheten av Åhus som är härlig på många olika sätt.

– Sedan har vi ett åttkantigt slott som brann ned i Södra Björstorp. Där finns det kopplingar till det danska kungahuset och Fredensborg som uppfördes utanför Köpenhamn när danskarna hade besegrat Karl XII. Vi har en fantastisk sekelskiftesvilla från Hudiksvall som en ensam dam åkte dit och köpte, lade på en båt och flyttade ned till Blekinge. Det är helt otroligt att man kan flytta ett hus på det sättet.

Gert Wingårdh och Anne Lundberg i ”Husdrömmar” på SVT.

Kritiserades för Liljevalchs

Det senaste året har Gert Wingårdh varit i hetluften på grund av konsthallen Liljevalchs kritiserade tillbyggnad på Djurgården som har beskrivits som en ”betongkoloss”.

– Jag uppfattar det som att nästan alla som besöker byggnaden är nöjda. Det är som jag uppfattar det en ganska liten grupp människor som har ondgjort sig över byggnadens utsida. Den gruppen kvarstår säkert, men jag möter mest människor som har tagit sig in i byggnaden och de uppskattar både dess in- och utsida.

Att ”Husdrömmar” har blivit en sådan succé tror Gert Wingårdh till viss del beror på pandemin.

– Jag tänker att människor absolut inte har någonting att göra. Under coronan blev väldigt många mer intresserade av sina hem än tidigare och såg möjligheter och utvecklingspotential. Då blev vårt program en lägereld att samlas kring och få idéer och inspiration. Dessutom går det att känna igen svårigheter och det drama som det ofta är i en renoverande familj.

Gert Wingårdh har tack vare programmet blivit i det närmaste folkkär och det har han ingenting emot – tvärtom.

– För min del har det bara varit gott. Jag gillar när folk kommer fram och nästan alla har bara trevliga saker att säga. Jag tycker om det. Som ett ensamt barn blir man mer sedd än någonsin på ålderns höst. Det är absolut ingenting som besvärar mig och det är ingenting som når några stora höjder. Det är säkert flera dagar sedan som jag fick ta en selfie.

Inga planer på pension

Är det här alltså sprunget ur ett bekräftelsebehov?

– Absolut. Jag har inte letat rätt på någon psykolog som har berättat för mig varför utan det är vad jag har iakttagit själv.

Gert Wingårdh fyllde 70 år förra året, men har mer att göra än någonsin. Projekten avlöser varandra och några planer på pension har han inte.

Vad händer med företaget efter dig, har du planerat för det?

– Absolut. Det blir en stiftelse och det innebär egentligen att det är som att mina medarbetare hade ägt det. Det blir en helt demokratiskt styrd organisation. I början tänker jag själv sitta i styrelsen, men med tiden så kommer jag säkert att avveckla mig själv och så kommer det att leva vidare i all evighet. Det kommer att ske inom en tioårsperiod, men skulle jag dö av en hjärtattack nu så blir det en stiftelse, det står så i mitt testamente.

Gert Wingårdh har tidigare sagt att han inte tycker om att bli äldre, han förklarar hur det ligger till.

– Jag tror att när jag var yngre var det lättare att förlika sig med att bli gammal. När man är gammal har man inga alternativ. Döden eller demens är nästa tydliga anhalt. Antalet optioner för framtiden minskar. Samtidigt är det en realitet som jag och alla andra människor lever med från den dagen man föds.

Gillar inte ordet farfar

För ett par veckor sedan var Gert Wingårdh med i SVT:s intervjuprogram ”Min sanning”. Där förklarade han att han hade blivit farfar, men att han hypotetiskt hellre skulle skaffa egna barn.

– Det är kanske det som flest människor har reagerat på i ”Min sanning”, att jag skulle ha ambitionen att bli pappa igen vid 70. Jag har inte riktigt en sådan ambition, men för mig hade det fortfarande varit naturligt att ta hand om ett barn, snarare än att bli generationen bortom barn. Men jag är självklart glad över att vara farfar även om jag inte gillar ordet.

Så det här med att skaffa barn var mer en metafor?

– Haha! Ja, jag har inga planer på att skaffa barn eller ett nytt liv. Men jag tänker att det hade varit ännu lättare att närma mig mitt barnbarn om det hade varit mitt barn.

Det känns som att du resonerar som att ett eget barn nu skulle fungera som ungdomens källa?

– Ja, lite så. Jag tror också att man då får något att leva för som hade varit bra. Jag tror på livet.

Är du rädd för att dö?

– Jag tänker så sällan på döden, jag vet inte om jag är rädd eller orädd. Jag är säkert rädd, men det är ingen aktiv rädsla. Jag tänker att det som händer det händer.

”Husdrömmar” har premiär på SVT ikväll klockan 20.00.