Broderns ord fick Peter Jöback att tänka om

Ändrade filmens handling: ”Jag har också vuxit upp i den här familjen”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Han beskriver sin familj som ”dysfunktionell” – och som inspiration till den nya storfilmen.

Men samtalet med brodern Mikael fick Peter Jöback att ändra handlingen.

– Jag vågade till slut visa den för honom, säger stjärnan inför fredagens premiär.

Han har skrivit musik, gjort show och pratat om det i ”Stjärnorna på slottet” och ”Skavlan”. Nu gör Peter Jöback, 48, även långfilm baserad på sin uppväxt.

”Han kommer hem igen till jul” beskrivs som ”efter en idé” av Jöback och han säger själv att den är ”inspirerad av mitt liv”. Men när han visade sitt ursprungliga utkast för storebrodern, Mikael Jöback, 54, bestämde han sig för att skriva om handlingen drastiskt.

– Den handlar om en dysfunktionell familj, framför allt om två bröder. Jag har gjort den här filmen för min bror och jag har tillägnat honom den. Den handlar om familjehemligheter och när de läggs på bordet så startas en försoning, säger Peter Jöback.

Vad säger din bror om att du berättar den här historien som hämtat inspiration från era liv?

– Han är en av anledningarna till att filmen är som den är. Jag hade ett synopsis från början som var mer fokuserat på min karaktär Simon, men då sa han: ”Men min historia då? Jag har också vuxit upp i den här familjen”. det gjorde att det blev vad vi nu berättar, ur båda brorsornas perspektiv.

1 av 3 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Peter Jöback.

Livrädd för att visa filmen

Först för en vecka sedan vågade han låta sin bror se den färdiga filmen för första gången.

– Jag vågade till slut visa den för honom. Det var jättefint, vi satt bredvid varandra helt tysta först och jag var livrädd, säger Peter Jöback.

– Han blev så berörd att han började gråta och en bit in i filmen tog han mig i handen och tackade. Även om det är händelser från vårt liv så är det mycket fiktivt också, men han förstod precis vad jag var ute efter. Det var ett väldigt fint ögonblick som jag aldrig kommer glömma.

I ”Jag kommer hem igen till jul”, spelas brodern av Johannes Bah Kuhnke, 47, och mamman av Suzanne Reuter, 67. Filmen har regisserats av Ella Lemhagen, 54, och har biopremiär fredag 8 november.

PODD Tv-bönderna och kärleken

I åttonde avsnittet av ”Bonde söker fru”-podden ”Tv-bönderna och kärleken” berättar Linn och Bea allt om tittarilskan mot TV4 efter förra veckans avsnitt.

Lyssna:

 iPhone

 Spotify

 Acast


Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE