Mejla

Fredrik Virtanen

Ack, ack stackars storstadsmän – igen

NÖJE

Nu ska vi prata om män. Om samma gamla medvetna stackars medelklassmän och deras ångest.

Vi har sett SVT:s ”Bästa mannen” förut.

Fredrik Önnervall sminkar sig som den genreöverskridande rockstjärnan Ola Salo.
Fredrik Önnervall sminkar sig som den genreöverskridande rockstjärnan Ola Salo.

Vad var det nu – 10 år sedan, 15 kanske – som varannan tv-serie och film var en ”bromance” om mysig homosocialitet och var tredje kulturartikel problematiserade ”den nya mansrollen”.

Det började på 70-talet förstås, när jämställdheten sakta började slå igenom tack vare feminismens landvinningar. Men den stora vågen av mansältande började när journalisten och feministen Susan Faludi skrev ”Ställd – förräderiet mot mannen” (på svenska 2001).

Ja just det! Männen har det tufft nu! Kastrationsångest! Där fanns en underbar marknad att exploatera för underhållningsindustrin.

Men istället för att som Faludi tala om den manliga arbetarklassen, den nya underklassen i detta nya tjänste-och informationssamhälle, talade samtidskulturen om dilemman för progressiva medelklassmän i storstaden. Mer kommersiellt gångbart.

Önneval utan smink.

Undertexten var dessutom: Det är så synd om oss, och egentligen borde kvinnor vara tacksamma för att vi vabbar, diskar, lämnar på förskolan, rakar pungen, klär oss fashion och tar ut all föräldraledighet. Som om jämställdhet var en gåva till kvinnan och inte en självklar rättvisefråga.

Detta manliga navelskådande blev tröttsamt och avstannade, som trender gör, men något direkt fokus på kvinnor kom inte istället. Eller minns någon reportageserien i SVT med temat ”Den nya kvinnorollen?” Nej för det fanns ingen sådan serie.

Möjligen kom Lena Dunhams succé ”Girls” eller Jane Campions ”Top of the lake” som enstaka motvikter till alla ”Scrubs” med Zach Braff eller 90 avsnitt av ”Sopranos”.

De senaste åren har männen vrålat sig tillbaka.

För det fanns ju något där. Mycket av samtidens problem faktiskt. Den enda revolutionära rörelsen i västvärlden just nu – högerradikalismen – är driven av män som tröttnat på hur kvinnor och minoriteter passerat dem.

Av dessa äldre reaktionära män och yngre fattiga grabbar syns inte ett spår i SVT-journalisten Fredrik Önnevalls – på sistone mest känd för hjätedådig människosmuggling – ”Bästa mannen” på SVT1 (premiär i kväll).

Där intervjuas många eftertänksamma män, ofta kändisar, som har mycket klokt att säga. Det är ambitiöst, gediget och skickligt. Men ändå så klaustrofobiskt.

För det är ju ännu en skildring av medelklassmannens livstilspussel i storstaden. Vi har inga kompisar. Vi måste vara starka. Vi kan inte prata om hur vi känner. Prestationskulturen är jättejobbig. Boxas. Gym. Men det är bra att även män objektifieras! Vi får raka oss under armarna numer! Fast det är ju jobbigt att behöva vara hunk. Är det såhär det är för kvinnor? Ja, just det ja.

Några stolliga reaktionärer hade släppt in frisk luft i detta decennier gamla metrosexuella storstadsältande

Alla medverkande, inklusive Önnevall, är medvetna och progressiva och ekonomiskt lyckade, tycker i stort sett likadant och har mycket lite med den bakåtsträvande manskraft som svept genom Europa de senaste tio åren, och som med Donald Trump även blev president i USA.

Några stolliga gamla reaktionärer hade släppt in frisk luft i detta decennier gamla metrosexuella storstadsältande.

Det verkar som en strålande idé att Önnevall gräver vidare i manligheten.

”Bästa mannen 4” kan starta med besök hos sms-anställda grabbar i småstan, med datorn bland pizzakartongerna, som ser tjejerna flytta, skaffa utbildning och göra karriär medan de blir kvar.

Vad tycker de om kravet på att både vara sårbar och tuff, och ha gymkort?

VECKANS...

Olof Palme och Björn Afzelius på ANC-galan 1985, i proggrörelsens slutskede.


…DOKUMENTÄR. ”Barn av vår tid”, lördag kl 19.05, SVT2. Proggrörelsen på 1970-talet skildrad utifrån skivbolaget Nacksving. Kärleksfullt gjord av Mattias Lindeblad och rikligt med tidstypisk musik som både låter ironisk och fantastisk. Det är andra tider i dag. Missa inte.

…LARRY. ”Curb your enthusiasm”, HBO Nordic. Jag vet inte längre, andra avsnittet stampade mest runt i trams. Tänk om Larry David tappat sitt kverulanta sting?

…BAKTIPS. ”Hela Sverige bakar”, TV4, tisdagar, börjar bli en ugnsklassiker med Tilde De Paula Eby. Många söta tips för oss som bara klarar småkakor.

”Hela Sverige bakar”.

…FÖR ÖVRIGT anser jag att Annie Lööf (C) gjorde bäst ifrån sig i partiledardebatten i söndags i SVT:s ”Agenda”, som bjöd på ordning och reda tack vare Mats Knutson och Camilla Kvartoft. Men det ständiga puffandet för att vi ska titta på en datorskärm istället, med locktoner om digitala analyser, är kanske inte desperat men rätt tröttsamt.

Följ Fredrik Virtanen på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande texter.

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Av: 

Fredrik Virtanen

Publisert:

LÄS VIDARE

STREAMINGGUIDE: Frustrerande ”platt jord”-teoretiker

ÄMNEN I ARTIKELN

Genusfrågor

Susan Faludi

Fredrik Önnevall

Tv-serier

Donald Trump

Feminism

Jane Campion