Mejla

Stefan Hedmark

Netflix siktar på julkrig i USA

Så laddar streamingjätten för att vinna över alla julälskare

Publicerad:
Uppdaterad:
”A Christmas prince: The royal wedding”.
Foto: Netflix
”A Christmas prince: The royal wedding”.

FILM

Vad är väl en bal på slottet?

Den frågan lär vi få svar på när Netflix presenterar ännu en julfilm i veckan, uppföljaren till förra årets streaminghit ”A Christmas prince”.

Streamingtjänsten trappar upp julkriget, år för år.

Det är den där tiden på året då vi plötsligt får lust att se om gamla favoriter bland julfilmerna. Det vet Netflix, och det finns en hel del pärlor som de har stoppat in i sitt utbud.

Men i år är det också första gången som streamingtjänsten på allvar utmanar de främsta julfilmsfabrikörerna i USA. Då pratar vi om två kabelkanaler, Hallmark och Lifetime, som genom åren har spottat ur sig en enorm mängd julfilmer. De är alla anonyma – men väldigt sedda.

Upplägget är enkelt. Filmerna ser ungefär likadana ut stilmässigt. Klara, tydliga färger och starkt ”Glamour”-ljus. Julinslagen är kristet traditionella. Filmerna är som amerikanerna säger ”clean, wholesome fun for the family”, så inget snusk eller svärande. Det är sockersött romantiskt. Helst ett trevligt, vitt heterosexuellt par i huvudrollen.

Bekanta ansikten år efter år

Filmerna heter saker som ”Homegrown Christmas”, ”A majestic Christmas”, ”Entertaining Christmas”, ”Once upon a Christmas miracle”... Ja, ni förstår. Flera vagt bekanta ansikten från gamla tv-serier har gjort det till en återkommande grej att vara med i de här filmerna år efter år, däribland Lacy Chabert från ”Ensamma hemma” och Lori Loughlin från ”Huset fullt”.

Hallmark och Lifetime lever mer eller mindre på de stora tittarsiffror de får under thanksgiving och julen då de här filmerna har premiär. Därför packar de tablåerna fulla med sina ”original movies”. I år är det, enligt E Online, hela 36 stycken som har premiär på Hallmark. 14 på Lifetime.

Ett smakprov på alla julfilmer som visas på Hallmark i USA.

Netflix tävlar inte mängdmässigt med dessa julfilmsmånglare. Men däremot i stilen.

Vi såg det förra året då ”A Christmas prince” hade premiär, en supertunn och supersöt historia om en journalist som reser till ett europeiskt fantasiland för att skriva om dess tronarvinge och blir kär i honom. Filmen sågs av så pass många att Netflix har beställt en uppföljare som har premiär på fredag, den 30 november.

Inte dyra i drift

Den som har bläddrat fram och tillbaka i utbudet på Netflix har nog även noterat att det inte är den enda original-julfilmen där. ”The princess switch” med Vanessa Hudgens och ”The holiday calendar” med Kat Graham hade premiär för några veckor sedan. Även några av Hallmarks filmer finns i Netflix svenska utbud.

Uppenbarligen är tittarsiffrorna så attraktiva för Netflix att de tänker fortsätta göra sina egna versioner av Hallmark-filmerna – de är knappast dyra i drift heller.

Foto: Netflix
”The Christmas chronicles”.

Samtidigt visar Netflix att de även kan anstränga sig lite mer. Förra veckan hade ”The Christmas chronicles” premiär. Visst, det blir inte roligare än ... men den har Kurt Russell i tomteskägg och en massa specialeffekter.

Vem vet, till nästa år kanske någon till och med kommer på en bra idé till en julfilm? Där är vi numera inte bortskämda.


Foto: Netflix
En vanlig dag i Belgravia i ”The princess switch”.

Så här tror Netflix att Europa ser ut?

Två av streamingtjänstens filmer, ”A Christmas prince” och ”The princess switch”, handlar om amerikanska kvinnliga turister i påhittade europeiska länder. De är märkligt lika varandra. Länderna alltså. Tja, kvinnorna också. Så här fungerar det:

  • Länderna heter Aldovia och Belgravia (det sistnämnda råkar även vara en stadsdel i London, men det struntar vi i).

  • De är jättemysiga sagomonarkier där tronarvingen råkar vara beklagligt singel men gärna svajpar höger på söta amerikaner.

  • Det är oklart var länderna ligger på kontinenten. Förmodligen inte på de brittiska öarna. Men alla pratar ändå brittisk engelska.

  • De älskar att fira jul i Aldovia och Belgravia. Men det ska vara amerikansk jul, med amerikanska traditioner och Walmart-tingeltangel.

Publicerad:

LÄS VIDARE