Romantisk komedi som verkligen berör

Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Världens värsta människa

Regi Joachim Trier, med Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Herbert Nordrum, Hans Olav Brenner, Helene Bjørneby, Vidar Sandem, Maria Grazia de Meo.


FILMRECENSION. En romantisk komedi som är rolig, smart, som verkligen berör och som bör bli en klassiker i rom com-genren.

Det var bästa filmen på årets Cannesfestival, tycker jag. Guldpalmen gick till en annan film, men Renate Reinsve vann helt rättvist pris som bästa skådespelerska.

DRAMAKOMEDI. Det här är den tredje och alltså klart bästa filmen i norska regissören Joachim Triers så kallade ”Oslo-trilogi”. Fast man behöver varken ha sett ”Reprise” (2006) eller ”Oslo, 31 augusti” (2011). Alla filmerna är fristående, det enda de har gemensamt är spelplatsen och att skådespelaren Anders Danielsen Lie är med i alla tre, i helt olika roller.

I centrum står snart 30-åriga Julie (Renate Reinsve), med rörigt liv både när det gäller karriären och kärlekslivet. Ska hon plugga till läkare? Eller till psykolog? Till sist satsar hon på att bli fotograf.

När det gäller kärleken möter hon serietecknaren Aksel (Anders Danielsen Lie). Men är han värd att satsa på helhjärtat? Han är 15 år äldre och vill gärna bilda familj, något Julie inte känner sig redo för.

En kväll smyger hon in på en fest hos för henne okända människor. Där stöter hon på en yngre man, Eivind (Herbert Nordrum), och första mötet mellan dem, hur de blir attraherade av varandra trots att de båda lovar att inte bli det, är en blivande klassiker inom rom com-genren. Ett förtroligt samtal om sex där hon chockar honom med sin frispråkighet, blev en av de stora ”snackisarna” efter att filmen hade visats på årets Cannesfestival.

Filmen följer dessa tre personer i tolv kapitel med namn som Otrohet, Bad timing och Oralsex i Metoos tidsålder, plus en prolog och en epilog.

Humorn bottnar alltid i något som känns verkligt, replikskiftena känns inte skrivna (fast de är det), man tror på varenda ord de säger. Alla tre skådespelarna är suveräna, med ett extra plus för Renate Reinsve, som alltså vann det kvinnliga skådespelarpriset i Cannes, trots att just den kategorin hade väldigt många tänkbara vinnare.

Inget ont om Hugh Grants romantiska komedier, han har med all rätt blivit den här filmgenrens största stjärna, men Joachim Triers film gräver lite mer på djupet, under senare hälften finns det också en hel del svärta i historien.

En av årets absolut bästa filmer!


(Tips! Se även…)

… ”Ninjababy”. En annan sevärd norsk film om relationer.

(Visste du att…)

… Anders Danielsen Lie även hade en stor roll i en annan tävlingsfilm i Cannes, franska ”Bergman island”, inspelad på Fårö?

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN