Stolpigt äventyr med busiga killar och snälla flickor

Max & Maja har drakar, trolleri – och klyschor

Av: Stefan Hedmark

Publicerad:

Max & Maja på det magiska museet

Regi Martin Kotík, Inna Evlannikova. Svenska röster: Edvin Ryding, Hanna Berg, Dick Eriksson, m fl.


FILMRECENSION. Det är inte bara Ben Stiller som hamnar på magiska museer. Här får en speltokig grabb visa vad han går för när ett dockmuseum skakar av sig dammet.

ANIMERAT. Tjeckisk filmanimation har vissa anor att leva upp till. Inte minst tiden efter andra världskriget blev oerhört framgångsrik. Tjeckiska filmskapare har ofta setts som pionjärer. Tyvärr får vi notera att det här alstret inte lever upp till gamla glansdagar, även om den blev en succé i hemlandet och visas på bio världen runt.

Vi möter Max, en riktig rackarunge som lever rövare och bara kan sitta stilla om han fastnar framför ett datorspel. Han har ett favoritspel, men när han tillbringar hela natten framför det blir hans pappa arg och grälet leder till att datorn ramlar i golvet och går sönder.

En rasande Max lämnar hemmet, men ett verkligt äventyr väntar honom när han, kompisen Maja och hunden Jerry tar sig in i stadens gamla dockmuseum. Det visar sig vara högst levande – och Max får nytta av alla de där timmarna framför datorn…

1 av 3 | Foto: Studio S
”Max & Maja på det magiska museet”.

Moderna barn möter gamla lektraditioner och magi uppstår. Under Max och Majas kamp mot den ondskefulle Bastor som tänker förvandla alla han ser i stan till dockor lär sig dessutom pojken och hans pappa att de ska samarbeta, inte bråka.

Det är drakar och knasigt trolleri, hög fart rakt igenom. Men animationen är habil på sin höjd och äventyret misslyckas helt med att engagera ens känslor.

Mycket är stolpigt, inte minst karaktärerna. Max förblir en irriterande grabb och Majas främsta uppgift är att titta förebrående på honom. Här finns en klyschigt tantig ”fru Katarina” som mest står och håller i ett kakfat hela tiden.

Alla sitter fast i sina utmejslade roller. Inte mycket magi i det.

Filmen har biopremiär på fredag, den 13 september.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN