Nutleys serie blir långfilm: ”Växte fram naturligt”

Publicerad:
Uppdaterad:
Colin Nutley.
Foto: Adam Ihse / TT NYHETSBYRÅN
Colin Nutley.

FILM

Colin Nutley-serien ”Bröllop, begravning och dop” har gjort succé i tv, andra säsongen rullar just nu i TV 4.

Nu kommer fortsättningen – på bio senare i år.

– Att jobba med ett sådant här gäng skådespelare är varje regissörs dröm. Så det bara växte fram naturligt att vi måste göra en långfilm för biograferna också, säger Colin Nutley.

När den första säsongen av ”Bröllop, begravning och dop” kom i februari 2019, var det kanalens mest framgångsrika premiär på sju år med en publik på nära 1,5 miljoner tittare per avsnitt på TV 4 och TV 4 Play.

Serien hade skapats av Colin Nutley och Helena Bergström, regisserats av Nutley och hade en sällan skådad stjärnensemble framför kameran:
Helena Bergström, Maria Lundqvist, Johan H:son Kjellgren, Molly Nutley, Angelika Prick, Marie Göranzon, Jan Malmsjö, Andreas T Olsson, Peter Harryson, Alexander Karim och Philip Zandén.

Foto: Roger Lundsten/Aftonbladet/TT
Helena Bergström, Philip Zandén, Molly Nutley, Angelika Prick, Johan H:son Kjellgren och Maria Lundqvist på inspelning av Colin Nutleys tv-serie ”Bröllop, begravning och dop”.

Colin Nutley berättar hur han ursprungligen fick idéen till tv-serien:

– Om du har ett bröllop där två människor har något ihop som de inte borde ha… om kvinnan (Helena Bergström i tv-serien) sedan efteråt säger att hon är gravid och han (Philip Zandén) sedan faller ned död, då har du både ett bröllop och en begravning (skratt). Om kvinnan behåller barnet, har du ett dop också.

– Jag gör inte historier om bankrånare och sådant. Mina historier handlar om livet. Jag gillar att man hoppar in i folks liv. Livet i sig är ju en historia som bara pågår.
När det blev prat om en andra säsong, tvekade inte Colin Nutley. Han säger att han skulle kunna jobba med det här gänget skådespelare resten av sin karriär. Och han ville göra en långfilm också. För att han gillar det speciella med att folk ser en film på bio. Och han har två speciella skäl också:

– Jag älskar att jobba med Peter Mokrosinski som fotograf och Gaute Storaas som kompositör. Jag vill se Peters landskapsbilder från Västergötland på en stor filmduk och Gautes musik är värd att dåna i en stor biosalong. Han har åter jobbat med Bratislavas symfoniorkester i Tjeckien, men den här gången, på grund av coronapandemin, fick han dirigera dem via telefon från Oslo.

Foto: ROGER LUNDSTEN

Nya i andra säsongen i TV 4 nu är Helena af Sandeberg, Tomas von Brömssen, Robert Gustafsson och Klas Wiljergård.

De är med i långfilmen också. Men Colin Nutley vill inte avslöja något direkt om handlingen i filmen. Andra säsongen har ju heller inte slutat i TV 4 ännu. Två av fyra avsnitt har hittills visats på söndagskvällar.

– Jag kan säga att filmen utspelas under ungefär tre, fyra månader. Från slutet av sommaren fram till nyårsafton.

Vad tror du det är som gör att publiken gillar personerna i serien?

– Jag har förstått att många är berörda av Andreas T Olssons präst. Han är en slags loser men med ett stort hjärta. Det är inte så mycket som går så bra för honom. Andra har sagt att ”min mamma är precis som Maria (Lundqvists) rollfigur”. Ingen har i alla fall sagt att ”den där personen står jag inte ut med”.

– Och hur kan man inte tycka om rollfigurer som veteraner som Jan (Malmsjö), Marie (Göranzon), Tomas (von Brömssen) och Peter (Harryson) spelar?

”Bröllop, begravning och dop – Filmen” får premiär senare i år, exakt datum är ännu inte bestämt.

Foto: ROGER LUNDSTEN

Colin Nutley om…

… han någonsin gjort något som inte innehåller ett bröllop, en begravning eller ett dop:

– Säkert inte (skratt). Åtminstone har jag nog alltid haft bröllop och begravningar i mina historier. Den typ av små brittiska samhällen där jag växte upp, där var alltid läkaren och prästen högst i hierarkin. Men det är ju inte så att prästen alltid är the greatest guy, direkt, i mina historier.

… det aldrig varit aktuellt med ”Änglagård 4”:

– Nej. Allting har ett slut. När vi gjorde tredje filmen har jag för mig det var Sven Wollter som först pratade om att det kanske vore kul att göra en film till i serien. När jag då 15 år senare ringde runt till de andra, så ville alla vara med igen.

… några andra av hans filmer kan få sequels, uppföljare:

– Vi lekte med tanken på en uppföljare till ”Heartbreak Hotel” för några år sedan. Då skulle kvinnorna (Helena Bergström, Maria Lundqvist) åka till USA för att strö ut askan efter Marias döda make vid Graceland, för han hade varit besatt av Elvis Presley. Nyligen pratade vi om att det skulle vara kul på en fortsättning på ”Gossip” 20 år senare. Om hur det är att vara kvinnlig skådespelare i dag, med allt som har hänt.

Publicerad:

LÄS VIDARE