Filmrecensioner

De tvingas välja mellan Gud och diktaturen

”Servants” är en mörk historia om kommunismens offer

Av: 

Stefan Hedmark

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

Servants

Regi Ivan Ostrochovský, med Samuel Skyva, Samuel Polakovic, Vlad Ivanov.


FILMRECENSION. Vem tjänar du här i världen?

DRAMA. Två unga killar, Juraj och Michal (Samuel Skyva, Samuel Polakovic), flyttar in på prästseminariet för att utbilda sig i katolska kyrkans regi. Men platsen och tiden komplicerar deras uppdrag. Det här är Tjeckoslovakien på 1980-talet och då är det inte bara Gud man måste lyda, utan även den kommunistiska diktaturen.

Hur långt man går är dock upp till individen, vilket vi får se under filmens gång. Regimen är ständigt närvarande med olika former av förtryck. I en minnesvärd scen ser vi en lastbil full med beslagtagna skrivmaskiner. Ett verktyg som hjälper individen att uttrycka sin frihet och inspirerar medmänniskor anses vara ett hot i ett ont samhälle.

Känner av förtrycket

Juraj och Michal får känna av förtrycket, men filmen visar även hur offren finns överallt – en av säkerhetstjänstens hantlangare (spelad av den rumänske stjärnan Vlad Ivanov) lider av hudutslag som bara blir värre efter mordet på en präst.

Samuel Skyva och Samuel Polakovic i ”Servants”.

Foto: Njuta

Den här slovakiska filmens stil är olycksbådande mörk. Det är inte en thriller eller en skräckfilm, men regissören talar ändå det språket. Med hjälp av fotografen Juraj Chlpik skapar han slående scener i iskallt svartvitt; en del av de noggranna arrangemangen i bilderna går åt Roy Andersson-hållet.

Killarna pressas hårt

”Servants” skildrar en trängd kyrka där många går med på att samarbeta med diktaturen, men också enskilda personer som bjuder på motstånd. De två unga killarna som vi följer pressas hårt. Ibland kan det vara tillräckligt med ett allvarligt övertalningsförsök där en råbarkad säkerhetsagent lägger sin hand på ens axel, som en påminnelse om att lyda. Ibland slutar det med att ens sargade kropp dumpas på en landsortsväg.

”Servants”.

Foto: Njuta

Just den visuella stilen är långt mer minnesvärd än regissörens långsamma sätt att berätta. Efteråt tänker du mer på enstaka bilder än handlingen eller rollfigurerna.

”Servants” har biopremiär i morgon fredag, den 27 november.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - välj mellan flera modeller.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

20 år efter succén – så lever stjärnorna i dag

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner