Eurovision song contest

Finska Blind Channel kringgår EBU:s förbud: ”Vi gör som vi brukar”

Även Tysklands Jendrik bryter mot samma Eurovision-regel

Av: 

Torbjörn Ek

MELODIFESTIVALEN

ROTTERDAM. Att peka ”fuck you” i tv-rutan accepteras inte av Eurovision-arrangören EBU.

Både Finlands Blind Channel och tyska Jendrik har stoppats från att visa långfingret i sina scenshower.

– Vi bryter inte reglerna, vi gör bara som vi brukar, säger finska sångaren Joel Hokka.

EBU har stoppat dem från att visa långfingrarna på scenen. Men ingen kan ändå missa signalen som finska rockbandet Blind Channel vill sända ut till Eurovision-tittarna ikväll.

Rödmålade långfingrar

Med långfingrarna tydligt rödmålade i sändningen framgår ”fuck you”-tecknet med all önskvärd tydlighet, trots Eurovision-arrangörens förbud.

– Vi sjunger om att peka långfingret. Men så förstod vi att det här är en familjeshow och att vi inte kan göra så. Men vi är inte så bra på att följa reglerna, säger sångaren Niko Moilanen, 26, och skrattar.

Finska Blind channel har målat sina långfingrar röda eftersom de inte får peka finger på scenen. Sångarna Niko Moilanen och Joel Hokka står i mitten.

– Om vi inte får peka våra långfingrar så kan vi åtminstone försäkra oss om att ni inte missar dem. Det här är vad som händer då.

Bandkollegan Joel Hokka, 27, flikar in:

– Det är vårt statement i Eurovision. Vi bryter inte mot reglerna. Vi gör bara som vi brukar.

Blind Channel tävlar i torsdagens semifinal om en plats i Eurovision-finalen på lördag med låten ”Dark side”. Att hitta ett sätt att runda EBU:s regler var självklart för bandmedlemmarna.

– Det är så här vi alltid gör. Alla säger åt oss att göra en sak eller inte göra nåt annat och så gör vi precis tvärt emot. Vi gillar att vara kreativa i såna här situationer. det har blivit lite av ett roligt skämt, ett internt skämt mellan oss och EBU, säger Niko Moilanen.

Tyska Jendrik stoppas också – kanske

Och det finska bandet är inte de enda som stoppats från att peka finger i årets Eurovision. Samma förbud har drabbat den tyska artisten Jendrik Sigwart, 26, hade i sin musikvideo med sig en dansare iförd en kostym som föreställde ett pekande långfinger.

”Hon är bara ett fredstecken!” Tyska Jendrik försöker övertyga Aftonbladets reporter. Sekunden innan har hans dansare förvandlat sig själv till ett livs levande långfinger.
Fredstecknet blir misstänkt likt ett långfinger på Eurovision-scenen under tyska Jendriks repetitioner.

På Eurovision-scenen har det istället omvandlats till ett fredstecken.

– Ett långfinger är inte tillåtet, men fredstecknet passar ännu bättre för min låt handlar om att inte känna hat. Så hon representerar att inte känna hat.

Under repetitionerna har dock dansarens ”pekfinger” gång på gång glidit ner och omvandlat fredstecknet till ett ”fuck you”-finger igen. Men Jendrik försäkrar att det inte ska ske i tv.

– Inte medvetet. Nej, säger han och skakar på huvudet.

Dansaren Sophia Euskirchen iförd dräkten låter inte särskilt övertygande när hon försöker lova samma sak:

– Jag är jättesäker. Jag är baaaaara ett fredstecken, säger hon och blinkar med ena ögat samtidigt som hon sänker det ena fingret i sin scenkostym så att hon blir till ett livs levande långfinger.

Aftonbladets Markus Larsson, Natalie Demirian, Torbjörn Ek och Robin Lorentz-Allard är på plats i Rotterdam för att bevaka Eurovision song contest.

Vill du lyssna på 65 minuter podcast BARA om Eurovision? Klicka här för ett kanonerbjudande!

ANNONS EXTERN LÄNK

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

NordicFeel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Eurovision song contest

Finland

Tyskland

Rotterdam