Intima livsskildringar av Eva Dahlgren

Publicerad:
Uppdaterad:
Eva Dahlgren sjunger vackert om både det breda och personliga.
Foto: Pressbild
Eva Dahlgren sjunger vackert om både det breda och personliga.

MUSIK

ALBUM Med sitt femtonde album bygger Eva Dahlgren på sin avskalade ljudbild och sjunger smärtsamt ärligt om vägen tillbaka till lycka.


Eva Dahlgren
Evalution
Härvor/Sony


POP När Eva Dahlgren släppte ”Jag sjunger ljuset” 2016 var det hennes första album på närmare tio år. Det blev en succéartad comeback. Artisten hade nämligen hittat tillbaka till sitt lågmälda uttryck, det avskalade sound som gjorde ”Ängeln i rummet” till en klassiker.

På ”Evalution” utvecklar hon musiken och fortsätter sitt samarbete med producenten Johannes Berglund, som tidigare jobbat med bland andra The Knife, Jenny Wilson och Amason.

En spontan känsla är att Berglund har haft större inflytande den här gången, flera låtar domineras nämligen av en elektronisk ljudbild.

”Fåglarna” börjar analogt med trummor, gitarr och flygelhorn för att sedan glida över i storslagen danspop. Med hjälp av ett tre minuter långt outro bjuder duon in till en fängslande instrumental värld.

Dahlgren har ett alldeles speciellt sätt att sjunga på, lugnt och avslappnat men ändå med så mycket känsla. Hennes mjuka sång lägger sig som ett täcke över musiken och hon hämtar inspiration från både privata och kollektiva svärtor.

”För dom andra” kom till efter att artisten sett en utställning om Förintelsen. Hon gick därifrån arg och ledsen men med en insikt om att livet inte får slösas bort: ”Vi ska aldrig glömma/Vid min sida/Står de vars röster jag lånar”, sjunger hon.

Men hon blir också personlig och öppnar upp sig om de vänner hon har förlorat och det svåra i att släppa in människor på nytt. Vad händer om man blir sårad igen?

”Taxi”, en av albumets absoluta höjdpunkter, handlar just om resan från att känna sig nedbruten till att inse att lyckan bara finns inom en själv.

Starkast är ändå ”Den jag är”, en hoppfull ballad där Joakim Berg ömsint och försiktigt backar upp Eva Dahlgrens vackra sång. Det var lustigt nog den sista låten som kom till, Dahlgren hade egentligen skrivit klart albumet när hon kände att någonting saknades.

Och tur var väl det. Det är årets finaste duett på svenska.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


Publicerad:

LÄS VIDARE