Hiphop-debatten fyller varje liten hostning från Ant Wan med politik

Sålde ut Tele 2 Arena – nu släpper Ant Wan ”For those who believed”

Popkulturen har en unik förmåga att slinka ur våra försök att definiera den. 

Ta den svenska hiphopen. I debatten kring musiken vill många göra den till en kultur som pågår i en isolerad bubbla, vid sidan av samhället. 

Ju högre tonläge i debatten, desto längre bort från samhället trycks musiken. 

I traditionella medier beskrivs hiphopen oftast som en mörk scen, sammanflätad med kriminaliteten både via texter och vissa rappares gängkopplingar.

Samtidigt befinner sig många av genrens artister också på en helt annan plats. I miljontals Iphonelurar fungerar de främst som popstjärnor.

Många av de största artisterna försöker hela tiden lyfta sig över genrens ramar och begränsningar. Upp längs listorna, till nivån där allt egentligen bara kan beskrivas som popmusik. 

Så fungerar Ant Wans senaste EP. Lite på samma sätt som Yasins technoflirtande Tiktok-hit ”Har dig”. Produktionerna siktar mot bredast möjliga publik. Rakt mot varje bultande tonårshjärta. 

Har du varit kär? Ledsen? Haft någon slags storslagen känsla? Då är det här musik för dig.

Ant Wan - ”For those who believed”.

 

Som många svenska rappare har Ant Wan ett kluvet förhållande till oss i medierna och det etablissemang vi representerar. 

Precis som vi har svårt att bestämma hur vi ska behandla artister som honom. 

2022 förklarade han i en rant på Instagram att ”Grammis och P3 kan köra upp sina priser i röven” - rasande över att ha fått bara en Grammisnominering

För några veckor sedan tog han ändå emot och tackade för P3 Guld-priser som årets artist och årets liveartist 2023, med en förinspelad video.   

Ant Wan.

Succén med spelningen i Globen, och den kommande utsålda spelningen på Tele 2 Arena, blev för Ant Wan och de som jobbar med honom ytterligare ett bevis på hur man lyckas i motvind.

”Globen var för fansen, och alla i mitt liv/Tele 2 för dem som didn’t believe”, rappar han på nya EP:n. 

 

Tanken om en konflikt mellan samhällets breda fåra och dess smala subkulturer kan kännas föråldrad i dag. Finns gränserna ens längre? Popkulturen har ju sedan decennier varit tillplattad av de sociala medie-företagens algoritmer. Allt existerar i samma flöde

Lamix featuring Ant Wan på Allsång på Skansen 2019.

Men för en svensk artist som Ant Wan fyller sådana uppdelningar också en funktion. Dagens politiska klimat skapar något att ta spjärn mot. 

Polariseringen och debatten kring hiphopen fyller varje liten Instagrampost, textrad och låtsnutt från stjärnor som Ant Wan och Yasin med politik. 

Ofta blir det kanske mer av den varan än de själva menade från början.


Tre favoriter just nu

Ant Wan - For those who believed (EP)

I dag är Ant Wans uttryck så utmejslat att man känner igen honom på en sekund, oavsett vad han gör i studion. Här finns techno som skulle platsa i Melodifestivalen, drum n’ bass-flirtar och de vanliga tårdrypande balladerna.

Kyle Chayka - Filterworld: How algorithms flattened culture (bok)

Den amerikanska kultur- och tech-journalisten Kyle Chayka förklarar hur vår kulturkonsumtion plattats till av nätet. Perfekt bakgrund till varför svenska rappares katalog låter som en hel tombola av olika musikgenrer i dag. 

2M - Utan Publik (EP)

Rapparen 2M är en av Västeråsartisterna som växt upp nära Ant Wan. Han har länge representerat en av hiphopens subgenrer: den mörka drillen. På nya EP:n öppnar även han dörren mot andra genrer. 


Emil Arvidson är ny skribent i Aftonbladet, detta är hans första krönika för Aftonbladet nöje.

Följ ämnen i artikeln