Susanne Bier fångade stjärnduo i HBO-serie

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Les Kaner/HBO
Susanne Bier står för regin i den hajpade HBO-serien "The undoing". Pressbild.

TV

För Susanne Bier är det ingen större skillnad mellan att regissera en film och att regissera en tv-serie. Nu är hon aktuell på HBO Nordic med den sex timmar långa serien ”The undoing”.

– För mig var detta en sex timmar lång film. Enda skillnaden är att det var mer att hålla i huvudet än när jag gör en spelfilm, säger hon.

”The undoing” handlar om Grace och Jonathan, ett överklasspar som bor på Manhattan. De lever ett till synes harmoniskt liv med sin tonårige son och med Graces åldrade far i närheten i en luxuös lägenhet med utsikt över Central Park. En dag hittas en kvinna i bekantskapskretsen brutalt mördad, och allt vänds upp och ner, inte minst för Grace.

– Jag ville beskriva vad som händer när en människa som man tror att man känner väl är någon annan. Hur väl kan man känna en annan människa? säger Susanne Bier på telefon från hemmet i Köpenhamn.

Grace spelas av Nicole Kidman och Jonathan av Hugh Grant. Kidman var involverad i projektet från början och både hon och Bier ville arbeta med Grant.

– De är båda intressanta och spännande personer. Nicole går in i karaktärerna, hon blir den personen och hon kan vara olika i varje tagning. Alla scener skulle ha kunnat klippas på olika sätt tack vare det.

Manhattan - en rollfigur

En annan viktig "rollfigur" i handlingen är Manhattan. Även om stora delar av serien utspelas i lägenheter och rättssalar, har Bier fått möjlighet att filma mycket ute på gatorna, något hon säger medförde en del problem.

– Det var komplicerat, det bor ju fem miljoner människor på Manhattan. Men trots att vi var ett stort team kunde vi vara flexibla. Och det är inte lika mycket paparazzis på gatorna där som på andra ställen.

Många i ensemblen var på sitt sätt främlingar i New York. Bier är från Danmark, Grant från England, Kidman från Australien, Donald Sutherland (som spelar pappa till Grace) är från Kanada, och många i Biers team var från Danmark. Detta undgick inte filmmakarna.

– New York är ju en blandning av nationaliteter, en total sammanblandning. Om du går runt där kommer alla från andra ställen. Vi diskuterade detta med accenter och beslöt att alla skulle tala med sin egen accent.

"Haft tillgång till allt"

Under de promenader Grace gör på Manhattans gator är hon klädd i fantastiska, färgglada, långa kappor. Bakom dessa ligger Biers ständiga kostymdesigner Signe Sejlund.

– Grace har vuxit upp i en överklassvärld, hon har haft tillgång till allt. Hon har en speciell stil, det är dyra kläder, men också lite bohemartat. Hon vill markera att hon är annorlunda. Jonathan klär sig också lite bohemartat.

Susanne Bier känner sig nöjd och stolt över ”The undoing”. Hennes senaste projekt har varit internationella, hon tycker att det är kul och spännande och fortsätter gärna med det.

– Men jag vill också göra något i Skandinavien igen. Jag längtar efter det. Men just nu har jag inget konkret som jag kan tala om.

Publicerad:

LÄS VIDARE