Snö över landet – vägarna blir is

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2010-10-19

Meteorologen: "Det är mycket förrädiskt"

Se upp på vägarna!

Från norra Norrland till Blekinge i söder utfärdar SMHI klass 1-varning – och snö ska falla över hela landet.

– Vi får regn och slask. När det klarnar upp så blir det kallt och halt. Det är mycket förrädiskt, säger Johan Groth på Storm weather centre.

Delar av norra Sverige har haft snö ett tag. Men under kvällen och natten får också de södra delarna av landet en påhälsning av riktigt vinterväder.

SMHI har utfärdat en första klassens varning för snöfall som sträcker sig från nordligaste Norrland, ner längs kusten långt ner i Götaland.

Kaos vid första snön

Meteorologen Johan Groth på Storm weather centre berättar att det handlar om ett område med snö och regn som redan nu ligger och väntar. Från Dalarna och norrut längs östkusten kan det bli mellan 5 och 10 centimeter snö.

– I Norrland är vädret kallare och där får de så klart mer snö än regn. Men under natten drar det ner över landet och blir förrädiskt. Tänk dig en linje mellan Västerås och Gävle, där kan det bli halt.

Den hala blötsnön kommer att falla över Stockholm men också över Östergötland och östra Småland. Enligt Johan Groth är det på sin plats med en varning.

– Det blir ju alltid kaos när första halkan kommer.

Riktig frosthalka

Under morgondagen fortsätter nederbörden så långt söderut som Västervik och Kalmar. Främst regn men också snö på de platser där luften är kallare.

Så långt ner som i Blekinge kan 1-5 centimeter blötsnö falla – och med kallare temperatur kan det bli farligt på vägarna.

– Under onsdagskvällen tunnas molnen ut så det fryser på hela vägen ner över Skåne. Där kan det bli riktig frosthalka.

Ännu kallare

Natten till torsdag väntas det frysa på ordentligt och besvären med halka skjuts då vidare söderut.

– Då smäller det på och blir riktigt kallt. På torsdag kan det bli halka i stora delar av landet. Det är mycket förrädiskt.

Johan Groth vill mana alla att ta det lugnt i trafiken, kanske även börja fundera på att använda vinterdäck.

– Man bör vara försiktig och uppmärksam, hålla avstånden och ha bra däck.

Följ ämnen i artikeln