Anna Kinberg Batra: ”Inga tvivel om att britterna lämnar EU”

Uppdaterad 2016-10-03 | Publicerad 2016-10-02

Nu finns det inga tvivel om att Storbritannien lämnar EU, säger moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Hon är i Birmingham för att diskutera vad som kan hända när britterna lämnar unionen.

– Det är därför jag är här, för att ha och underhålla kontakten med systerpartiet.

Det finns omkring 1 000 svenska företag i Storbritannien. Många är oroliga för vad som kommer att hända med jobben när de lagar som kontrollerar bland annat handel och resor inom EU kan förändras. För saken är klar, menar Anna Kinberg Batra, efter att premiärminister Theresa May gav ett tydligt besked under söndagen. Britterna lämnar EU i slutet på deceniet.

– Det är inget tvivel alls om att Storbritannien är på väg att lämna EU. De som trodde det var frågetecken kring det kan nog glömma dem efter i dag, säger Anna Kinberg Batra till Aftonbladet.

”Underhåller kontakten”

Senast den sista mars 2017 aktiveras artikeln 50 som gör att Storbritannien inleder förhandlingarna om att gå ur EU, lovade Toryledaren Theresa May i dag. Sedan går två år av förhandlingar. Oavsett hur långt man har kommit efter dessa två år träder Storbritannien ut ur unionen.

Anna Kinberg Batra är i Birmingham för att ”underhålla kontakten med systerpartiet” Tories, Moderaternas motsvarighet i Storbritannien.

– Det finns 1 000 svenska företag här så för vår del är det väldigt viktigt att vi kan ha så bra relationer som möjligt. Det är därför viktigt att Sveriges regering är konstruktiv när förhandlingarna kommer igång på Europanivå.

– Det är i Sveriges och jobbens intresse att vi kan ha utbyte med Storbritannien, säger Anna Kinberg Batra.

”Då får man problem”

I samband med britternas folkomröstning har röster höjts i andra länder i Europa om att rösta om utträde där också. Bland annat i Nederländerna, Polen och Ungern.

Kan det bli ett Swexit?

– Att vi är medlemmar i EU har ett väldigt brett stöd hos svenska folket. Vi skulle inte vara ett så starkt och bra land om vi inte hade så mycket utbyte med andra.

– Men det finns ju en besvikelse i många länder och även hemma hos oss om att EU inte har klarat gemensamma kriser, som flyktingkrisen, tillräckligt väl. Och den oron måste man ta på allvar. Om inte EU levererar nytta, då får man problem med förtroendet, säger Anna Kinberg Batra.