AP: Två svenskar erkänner terrorbrott

Publicerad 2015-05-12

Två svenska medborgare erkänner att de tränat för terrorgruppen al-Shabab.

”Deras avsikt avsikt var att resa till Somalia för att gå med i al-Shabab och dö som martyrer”‚ skriver AP.

Tre män har under en rättegång i New York på tisdagen erkänt samröre med terroristgruppen som låg bakom den blodiga attacken mot shoppingcentret Westgate i Nairobi, Kenya. Där dog 67 människor och 175 skadas när terrorister öppnade eld och detonerade sprängladdningar under en tre dagar lång belägring.

Två av männen – 30 och 32 år gamla – är svenska medborgare. De åtalas för att ha rest till Somalia och där ha fått träning i att hantera vapen och sprängämnen, skriver AP. Männen ska ha rest till Somalia med syftet att gå med i al-Shabab.

Avlyssnats

Nyhetsbyrån AP refererar till rättegångshandlingar där det refereras till samtal som avlyssnats av svensk polis under 2008. Där framgår, enligt handlingarna, att männen ”rest till Somalia i syfte att gå med i al-Shabab och dö som martyrer”.

Den svenske 30-åringen ska också ha varit i kontakt med en självmordsbombare som dödade 24 människor, bland annat tre ministrar, vid ett möte i Mogadishu 2009.

Han ska också ha varit i kontakt med myndigheter under 2008 och hördes då om sitt samröre med terrorgruppen. Något han då ska ha förnekat, enligt handlingarna AP tagit del av.

Ska ha stridit i Somalia

2011 ska de två svenska männen och den tredje som i dag erkänt samröre med al-Shabab ha varit inblandade i strider i Somalia och de ska också ha tränats av al-Shabab till att bli självmordsbombare, enligt AP.

Alla tre ska vara födda i Somalia och ska ha erkänt att de haft samröre med terrorgruppen under inledande förhandlingar i rättegången mot dem. Rättegången ska börja i nästa måndad.

Följ ämnen i artikeln