Fem begärs häktade för upploppen i Östergötland

Publicerad 2022-04-20

Tre män i Linköping och två män i Norrköping begärs nu häktade efter påskens upplopp.

De misstänks alla för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

– Att vi hävt anhållandet av ett antal unga som vi misstänker ha deltagit i upploppen beror på deras låga ålder, säger Torsten Angervåg, åklagare i Norrköpingsärendet.

Tre män födda mellan 1999 och 2001 begärs häktade misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i Linköping, efter påskhelgens upplopp.

Dessa har varit aktiva genom att kasta sten mot polis och en av dem har även avlossat fyrverkerier mot polisen, uppger Åklagarmyndigheten.

Häktningsförhandlingarna äger rum i dag klockan 13, 14 och 15, uppger Linköpings tingsrätt för Aftonbladet.

Uppenbar risk – ytterst dödligt våld

När det gäller Norrköping begärs två män födda 1993 respektive 2001 häktade misstänkta för våldsamt upplopp och grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

– Vi har koncentrerat oss på att i första hand gå på häktning på de som mer aktivt har deltagit i stenkastning. Där man hittills genom granskning av film och annat kunnat konstatera att de kastat stenar på polisen, med en uppenbar risk för mycket allvarliga skador, ytterst kanske dödligt våld, sa chefsåklagare Torsten Angervåg till Aftonbladet tidigare under förmiddagen.

Personer gör en barikad med brinnnade bildäck och andra föremål vid Ringdansen centrum, i samband med upplopp i Navestad i Norrköping på påskdagen.

Det finns ”väldigt, väldigt mycket” filmmaterial, uppger åklagaren.

– Min bedömning är att man kommer kunna identifiera ytterligare personer, med konkreta misstankar om deras delaktighet i form utav stenkastning med mera.

”Kunde inte gripa fler”

Åtta personer var till en början anhållna misstänkta för upploppen i Norrköping, jämfört med 18 personer i Linköping.

– Min personliga uppfattning är att polisen i Norrköping var så trängd under en tid att man inte hade kapacitet och inte heller ur säkerhetssynpunkt skulle försöka gripa fler personer än vad man grep. Det är bland annat därför jag också tror att man kommer identifiera fler personer som gjort sig skyldiga till det här allvarliga brottet, när man granskar filmmaterialet, säger Torsten Angervåg.

Samtliga åtta i Norrköping är fortsatt misstänkta för brott. Att anhållandet hävts för ett antal unga beror på deras låga ålder, uppger åklagaren.

Häktningsförhandlingarna kommer äga rum i eftermiddag, uppger Norrköpings tingsrätt.

Följ ämnen i artikeln