Regler på studentflaken skärps: ”I värsta fall kan vi stoppa kortegen”

Publicerad 2023-06-04

Reglerna för studentflaken har skärpts.

Studentfirandet är här och med det även festandet på studentflaken.

I år har vissa regler skärpts och förtydligats för att undvika olyckor.

– I värsta fall kan vi stoppa kortegen och alla får kliva av, säger Robert Lundmark, tf kommunpolis vid Norrmalm i Stockholm.

Tidigare år har många upplevt viss förvirring kring vad som faktiskt gäller när studenterna ska fara fram på flak i trafiken.

I år har vissa regler förtydligats och skärpts.

– Normalt sett är det inte tillåtet att färdas på flak men vi har en lång tradition av detta i Sverige och tycker att den ska få finnas kvar. Vi hoppas att det nu ska bli lite bättre och enklare att fira på flaken, säger Niclas Nilsson, utredare vid Transportstyrelsen.

Tidigare har flera klasser åkt studentflaken långt efter själva utspringet, till exempel på natten eller mellan olika fester och olyckor har inträffat.

Det ska inte få hända från och med i år.

– Den stora skillnaden är att flakåkning nu endast får ske i direkt anslutning till själva skolavslutningen, säger Niclas Nilsson.

Du måste vara minst 20 år för att dricka alkohol på flaket.

Flaggor och skyltar

Ett relativt nytt fenomen under studentfirandet har varit viftandet av olika flaggor, bland annat prideflaggor och olika länders flaggor.

Ämnet har varit omdiskuterat, men enligt polisen finns inga regler mot detta.

– Nej, inte generellt. Man får ha det så länge det inte skymmer eller stör registreringsskyltar eller belysning, säger Robert Lundmark, tf kommunpolis vid Norrmalm i Stockholm.

Skyltar och banderoller är också vanligt förekommande på studentflaken.

Flera av budskapen har tidigare år fått kritik då de kunnat anses som rasistiska och sexistiska. I vissa kommuner har banderoller börjat förhandsgranskas.

Men något generellt förbud mot dessa finns inte heller.

– Så länge man håller sig inom den aktuella lagstiftningen är det okej, säger Robert Lundmark.

Polisen vill ha flakvärdar

Ett annat debatterat ämne är om det ska vara tillåtet att dricka och spruta alkohol på flaken.

Men här är lagen tydlig och du måste vara minst 20 år för att få dricka och ha med alkohol på flaken.

Alkoholhaltiga drycker under 3,5 procent är däremot tillåtet så länge man fyllt 18 år. Men det är inte tillåtet att spruta alkohol eller slänga något utanför flaken.

– Det stör allmänheten och i värsta fall kan vi stoppa kortegen och alla får kliva av, säger Lundmark.

Polisen ser också vissa risker med överförfriskande i samband med studentfirande.

– Folk som blir berusade kan trilla av flaket och det har hänt att man slängt flaskor ut i trafiken som resulterar i skador och arga bilister, säger Lundmark.

I år väntas fler studentflak än någonsin att träffa landets gator. Polisen vill även att det finns en ”flakvärd” på varje fordon.

”Polisen rekommenderar att det finns en flakvärd fram och en bak för att ha möjlighet att kunna överblicka hela flaket. Ni måste vara uppmärksamma på flakaktiviteten så att farliga situationer inte uppstår”, skriver polisen på sin hemsida.