Magdalena Andersson om havregrynskolumnen: ”Oerhört föraktfull”

Lena Andersson: ”Tappar väl inte hjärnan på existensminimum?”

Publicerad 2023-05-23

”Hungrar barn är det föräldrarnas fel”, var budskapet i en SvD-ledare som både hyllats och sågats – och diskuterats hejvilt.

Nu blandar sig Magdalena Andersson – vars retorik ifrågasätts i kolumnen – in i debatten.

– Det är oerhört föraktfullt mot de hushåll i Sverige som har minst marginaler, säger hon.

I en text på Svenska Dagbladets ledarsida ifrågasätter skribenten Lena Andersson om det verkligen kan finnas barn som hungrar i Sverige, och lyfter som argument fram det låga priset på havregryn och ris.

”Hunger är ett ord med reell betydelse. Svält är ett ohyggligt tillstånd. Men att inte ha råd med hämtpizza, halvfabrikat och frysta färdigrätter ska inte beskrivas som att barnen hungrar”, skriver hon.

Den hyllade författaren och fristående kolumnisten Lena Andersson kritiserar också att S-ledaren använt sig av begreppet ”hungriga barn” i en tv-debatt och nämner S-förslaget om införandet av kommunala sommarlovsaktiviteter med lunch för barn.

Texten tog skruv och har ifrågasatts av skribenter på såväl SvD som Aftonbladet, men också hyllats av många debattörer på Twitter.

Nu ryter även Magdalena Andersson ifrån.

– Är det så att svenska föräldrar plötsligt blivit väldigt dåliga föräldrar, eller har det skett förändringar i vår omvärld? frågar sig S-ledaren och fortsätter:

– Sanningen är den att för första gången på länge har vi ett fullskaligt invasionskrig i Europa som fått följverkningar att matpriser har skenat, samtidigt som elpriserna på grund av Putins energikrig också varit höga. Av samma anledning är det dyrt med både bensin och diesel, hyrorna stiger och lika räntorna för de med bostadslån. Det är det som har hänt, säger Magdalena Andersson.

Kritiserade inte Ebba Busch

Den före detta statsministern tycker att för mycket fokus hamnat på fel saker, som vilka som får läsa sagor för barn eller om Sverige ska lämna EU eller inte.

– Jag noterar att hon inte skrev något liknande när Ebba Busch åkte runt i valrörelsen och viftade med en falukorv. För enligt Lena Andersson är det onödigt för barn att äta falukorv, de kan väl äta linsgryta i stället. Inga kritiska artiklar om Ebba Busch, eller när det var mycket om bensinpriser, inga artiklar om att det går att åka kollektivt eller cykla i stället.

– Det beror på att hon jobbar på en moderat ledarsida. Men det blir inte så trovärdigt.

Är det inte en poäng att det bara gått sju, åtta månader sedan regeringen tillträdde? Blir det konstigt att använda hungriga barn som ett politiska slagträ när ni regerat landet i åtta år dessförinnan?

– Det är något av det konstigaste jag har hört. Jag förstår inte ens frågan, vaddå slagträ? Jag pekar på något som hjälporganisationer pekar på, som skolpersonalen larmar om. Efter att inflationen dragit iväg var höstens budget den första sedan kriget i Ukraina och då valde regeringen att sänka skatten för höginkomsttagare istället för att höja barnbidragen som vi föreslog. Det är klart att jag som oppositionsledare har ett ansvar för att föreslå en annan väg framåt men också kritisera vad regeringens politik innebär för vårt land. 

När Aftonbladet når SvD-skribenten Lena Andersson är hon oförstående till S-ledarens kritik.

– Hon vill göra gratis skollunch för barnen på sommarlovet, det är konstgjord andning. Staten ska inte ge människor mat. Det är totalt underbetyg till deras eget samhälle.  Efter hundra års styre har man skapat ett samhälle där människor inte kan fixa sin mat utan måste ha statlig mat eller kommunal mat, året runt, varenda måltid. 

Hon menar att texten var ett försök att visa att hunger i Sverige inte ska behöva finnas, och att föräldrar har ett stort ansvar att försöka handla billiga basvaror om den ekonomiska situationen blir för knapp.

– Det brutala retoriken som de skruvat upp enormt i tonen inte står i proportion till vad det går att äta sig mätt på i Sverige. De pratar som om att vi har missväxt, som om vi inte har någon mat i butikerna, som om det inte fanns någon som helst billig råvara att göra mat av. Deras politiska retorik är grov, polariserande och ohederlig. 

Ebba Busch med en falukorv vid Kristdemokraternas valspurt förra året.

”Tappar väl inte hjärna?”

Att Lena Andersson aldrig skrivit om Ebba Busch falukorv är ett icke-argument, menar hon.

 -Jag hörde henne aldrig prata om falukorven. Jag läste om det, jag är inte så intresserad av falukorven, jag tyckte det var en konstig grej. Det är en helt absurd invändning från före detta statsministern mot en skribent. Helt absurt alltså. Vad är det för någonting?

– De har andligen haft makten i hundra år i detta land, och 73 år i praktiken, och de måste ha konstgjord andning fortfarande. Efter sex månader med borgerligt styre så hamnar folk under vattenytan? Det intresserar mig, inte om någon kristdemokrat med fyra procent väljarstöd står och viftar med en falukorv. Det har massor med folk kommenterat och pratat om, jag gick inte igång på det.

Kan man förstå om folk som levt med större marginaler inte förstår vad det för med sig när man hamnar på mindre marginal? Att det blir svårt att hantera privatliv och ta hand om sin familj om allt ställs på ända?

– Du hör själv att det låter förfärligt om man inte vet det, att det är ett sjukt samhälle. 

Nej, jag har aldrig hamnat i den situationen där jag hamnat på existensminimum?

– Man tappar väl inte sin hjärna för att man hamnar på existensminimum, man har väl sin hjärna kvar? Människor har haft det svårt i Sverige förr. För hundra år sedan var vi ett mycket fattigt land. Herregud, är det något människor gjort är det att fundera hur man ska göra för att få sina resurser att räcka. Vad ska jag laga för mat? Vad ska jag äta? 

Följ ämnen i artikeln