Lena Andersson bemöter kritik efter text om hungriga barn

”Vad är det för fel på gröt?”

Publicerad 2023-05-22

Lena Andersson.

Påståenden om att barn går hungriga i Sverige är ”enormt överdriven”.

Det säger SvD:s krönikör Lena Andersson i P1 Morgon där hon försvarar sin text om att det är föräldrars fel om barn går hungriga i Sverige.

– Är man fattig är det den billiga maten man ska ta, säger hon.

Lena Anderssons krönika om att det är föräldrars fel om barn går hungriga i Sverige har väckt starka reaktioner.

I krönikan ifrågasätter hon användning av ordet hunger och skriver att det inte är rimligt att påstå att barn går hungriga i Sverige i dag på grund av fattigdom.

”Att inte ha råd med hämtpizza, halvfabrikat och färdigrätter ska inte beskrivas som att barn hungrar” skriver hon och räknar upp en rad billiga livsmedel som mättar, som havregröt, linser och ris.

Nu utvecklar Lena Andersson sitt resonemang i P1 Morgon. Hon säger att den till viss del riktat sig mot den politiska debatten.

– Jag reagerade på den enorma överdrift som det innebär, att det är en obehaglig politisk retorik och att det är inte är troligt att människor behöver gå hungriga då det är så pass billigt att äta mat, säger hon.

I krönikan uppmärksammar hon vittnesmål om att barn äter extra mycket på måndagar. Det eftersom de inte kunnat äta sig mätta hemma under helgen.

De vittnesmålen bör granskas, säger Lena Andersson i P1 Morgon. Är de sanna så gränsar det till vanvård, menar hon.

– Det är en logisk slutsats. Om barnen kommer hungriga till skolan på måndagen för att de inte ätit på hela helgen så kan det inte vara annat än vanvård, säger hon.

– Vad är det för fel på gröt som man ätit i alla tider?

Reaktionerna på hennes krönika har varit starka. Aftonbladets Irena Pozar har skrivit ett svar på Anderssons text och kallat den för ohederlig och sårande.

”Vem tror hon att hon är? Priset på mat har stigit med över 20 procent det senaste året, räntorna och drivmedelspriserna har skenat och Lena Andersson ägnar sig åt att räkna kalorier och budgetera i Excel åt korkade fattiglappar”, skriver hon.