Uppgifter: Interna MP-rapporten pekar på brister i Stenevis ledarskap

Publicerad 2024-02-11

Märta Stenevi avgick som språkrör efter att hon fick ta del av en intern rapport om arbetsmiljöproblem, som tillsattes efter larm om brister kring hennes ledarskap.

Aftonbladet erfar att rapporten visar brister som skulle ha försvårat för Stenevi att fortsätta leda partiet.

I fredags berättade Märta Stenevi att hon avgår som språkrör i en exklusiv intervju med Aftonbladet.

Höstens interna stormar kring språkrörsvalet av Daniel Helldén blev till slut för mycket för henne.

– Det som hände i höstas, när det också blev mycket anonymt, sådant som man inte vet hur man ska förhålla sig till och inte vet var det kommer ifrån, det har varit svårare och tagit mer på krafterna, sa Märta Stenevi i intervjun.

Märta Stenevi sa också att hon inte kunde vara den ledare hon tycker att partiet behöver.

– Jag har ställt upp för att jag har trott att jag har kunnat göra jobbet bäst, men nu tror jag inte det. Då är det bäst att kliva åt sidan.

Märta Stenevi meddelade sin avgång i fredags.

Redan under sommaren 2023 kunde Aftonbladet rapportera att Märta Stenevis vilja att bredda partiet skapade samarbetsproblem med partiets tjänstemän.

Senare på hösten kunde DN rapportera om nya larm om arbetsmiljön kring Märta Stenevi, som då beskrevs som ”ohållbar” i ett mejl som skickats från fackförbunden till valberedningen.

Det ledde till att partiet tillsatte en intern utredning på beställning av partistyrelsen för att se över de interna strukturerna.

Enligt delar av partiet handlade det om en kupp mot Stenevi i ett försök att få bort henne inför partikongressen i november.

Då beskrevs det som att tjänstemännen ville att partiet skulle smalna och fokusera mer på klimatfrågor, tvärt emot vad Märta Stenevi ville.

Interna rapporten kan ha påverkat beslutet

Källor berättar nu för Aftonbladet att Märta Stenevis hantering av larmen från tjänstemännen under hösten ledde till att även förtroendevalda tappat förtroende för hennes ledarskap.

Märta Stenevi avgick efter att hon fick ta del av en intern rapport.

Innan Märta Stenevi meddelade sin avgång som språkrör i fredags fick hon ta del av resultatet av internutredningen, som nu är klar. Än så länge har partiet inte velat berätta om några detaljer i utredningens innehåll.

Men enligt uppgifter till Aftonbladet visar utredningen brister i Märta Stenevis ledarskap som gör det svårt för henne att fortsätta leda partiet.

Det är dock oklart vilken effekt det har haft på Märta Stenevis beslut att hoppa av.

Till Aftonbladet sa det avgående språkröret att beslutet fattades på grund av att åren som språkrör har varit slitsamma och att höstens interna konflikter har tärt hårt på henne.

– Jag kom in sent i politiken och andra kanske har en bättre beredskap för det än vad jag hade. Jag blev lite tagen på sängen av det, sa Stenevi till Aftonbladet i fredags.

Kan kalla till extrakongress

Nu står Miljöpartiet inför processen att välja ett nytt språkrör som ska ersätta Stenevi. Enligt partiets stadgar kan valet bli av under en ordinarie partikongress, som inträffar 2025, eller på en extrakongress innan dess.

Enligt flera centralt placerade källor innebär Märta Stenevis avhopp att debatten om partiet ska ha ett eller två språkrör åter kan bli aktuell.

Ledande miljöpartister som Aftonbladet talat med uppfattar att Daniel Helldén har fått en stark start sedan han blev vald till språkrör i november.

Daniel Helldén uppges ha starkt internt stöd.

Man lyfter fram Helldéns insatser i media som en stor tillgång för partiet, där det blivit tydligt var partiet står i flera frågor – bland annat vad gäller kärnkraften.

Men frågan om ett eller två språkrör avhandlades så sent som på kongressen i höstas, där det visade sig att partiet vill se två språkrör. Därför är det troligt att partiet håller sig till modellen med en duo, säger en central miljöpartist.

– Partiet har visat tydligt vad man vill. Jag tror inte att jättemånga medlemmar har ändrat uppfattning i frågan bara för att Märta hoppat av.

Fredrik Björkman