Regeringens krisgrupp i blixtinsatt möte – kallat av säkerhetsrådgivaren

Publicerad 2023-08-21

Regeringens krisgrupp GSS har setts tätt i sommar.

Nu träffas de igen – efter en blixtkallelse från nationella säkerhets­rådgivaren Henrik Landerholm.

– Det är med bakgrund av det kraftigt försämrade säkerhets­läget, säger en centralt placerad källa på regerings­kansliet.

Klockan 13.00 på måndagen samlas återigen gruppen för strategisk samordning, GSS.

Det är tredje gången på en månad som gruppen samlas. Skillnaden mot tidigare möten är att den nu kallats av Henrik Landerholm, nationell säkerhets­rådgivare, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Det är efter höjningen från en trea till en fyra på skalan av terror­hots­nivå. Man ska följa upp den plan som finns i regerings­kansliet och diskutera vilka ytterligare åtgärder som kan vidtas, säger en källa på regerings­kansliet.

Regeringskansliet Rosenbad.

Vill samordna arbetet

Aftonbladet rapporterade nyligen om detaljer från de två tidigare mötena, där bland andra Säpo och Strål­säkerhets­myndigheten redogjorde för sina bedömningar av säkerhets­läget för respektive ansvars­områden, och kring åtgärder man avsåg att vidta.

Henrik Landerholm ska så sent som i fredags ha skickat ut kallelsen till departementen och berörda representanter.

– Vad vi vet just nu ska det vara ett möte för att säkerställa att arbetet på alla departement samordnas, och att alla arbetar efter en bestämd plan, säger Aftonbladets källa.

Hen fortsätter:

– Till exempel var förmiddagens utspel om järnvägssäkerhet en sådan fråga som tidigare diskuterats vid de här sittningarna.

Ses som muslimfientligt

Terrorhotsnivån höjdes i torsdags från en trea till en fyra på den femgradiga skalan, vilket innebär att man just nu bedömer hotet som högt.

Enligt Säpochefen Charlotte von Essen är det inget enskilt konkret hot som lett fram till beslutet, utan en ökad allmän hotbild från våldsbejakande islamism och desinformationskampanjer.

– Det handlar om bilden av Sverige som ett muslimfientligt land och att Sverige hålls ansvarigt för att kränkningarna får genomföras, sa Ahn-Za Hagström, chef för NTC, Nationellt centrum för terrorhotbedömning, vid en pressträff i torsdags.

Diskuterar nya åtgärder

Säkerhetsrådgivare Henrik Landerholm bekräftar senare att han har kallat till mötet.

– I dag sammanträdde gruppen för strategisk samordning på mitt initiativ. Bakgrunden till sammanträdet är den senaste tidens försämrade säkerhetsläge. Regeringskansliet är väl förberett och det finns en tydlig inriktning i regeringens arbete med anledningen av ökade risken för terrorhot, säger han.

– Vid mötet i dag diskuterade vi nya åtgärder och insatser inom ramen för departementens verksamhet, fortsätter han.

Följ ämnen i artikeln