5 punkter om: konflikten i Nagorno-Karabach

Uppdaterad 2023-09-20 | Publicerad 2023-09-19

På tisdagen påbörjade Azerbajdzjan en ”militär operation” mot regionen Nagorno-Karabach.

Det omtvistade området har varit offer för många konflikter.

Det här är fem punkter om konflikten i Nagorno-Karabach

1. Geografi

Nagorno-Karabach, känd som Artsakh av Armenien, är en bergig och landsluten region beläget innanför Azerbajdzjans gränser. Regionen anses internationellt vara en del av Azerbajdzjans territorium men dess befolkning, som främst innehar en armenisk befolkning, har i årtionden vägrat ett azerbajdzjanskt styre. Regionen har sedan Sovjetunionens fall varit självstyrande med stöd av Armenien.

2. En långvarig konflikt

1991 utbröt ett krig mellan Armenien och Azerbajdzjan över området. Tre år och över 30 000 dödsoffer senare enades de stridande parterna om en vapenvila. Armenien hade efter kriget fortsatt kontroll över Nagorno-Karabach och även nästan en tiondel av Azerbajdzjans landyta.

2020 bröt en 44 dagar lång konflikt ut. Denna gång forcerade azerbajdzjanska styrkor snabbt igenom den armeniska försvarslinjen. Azerbajdzjan återtog sju distrikt och nästan en tredjedel av Karabach. Även dessa stridigheter slutade i en vapenvila där Azerbajdzjan utropat sig segrande. Även efter denna signering har regionen setts som en utbrytarregion under Armenien.

3. Blockaderna 2022

12 december 2022 upprättades en blockad av vägen in i Nagorno-Karabach vid Lachin-korridoren. Något Armenien menat Azerbajdzjan legat bakom medan Azerbajdzjan förnekat detta. Tidigare har även rapporter kommit från hjälporganisationer som Röda korset om att det varit svårt att få fram förnödenheter till området så som mediciner. Något som ökade spänningarna mellan länderna och Nagorno-Karabach.

4. 19 september 2023

Tisdagen den 19 september kom rapporterna. Azerbajdzjan meddelade att de kommer genomföra en ”militär aktion” med syftet att bekämpa terrorverksamhet i enklaven Nagorno-Karabach.

Armenien har i flera veckor varnat för att Azerbajdzjan flyttat sina trupper närmre gränsen. En gräns som anses vara en av de mest militariserade i världen.

Det har rapporterats om beskjutna städer och att flera dödats och skadats i attackerna.

5. Vad händer nu?

Vad som kommer ske härnäst är svårt att säga men oroligheterna för en humanitär katastrof och vad konflikten kommer mynna ut i är stora.

EU har påkallat Azerbajdzjan att stoppa sin militära aktion mot regionen. Samtidigt har Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan diskuterat situationen i Nagorno-Karabach med USA:s utrikesminister Antony Blinken och Frankrikes president Emmanuel Macron. Alla tre är överens om att man måste trappa ner konflikten.

Armenien har även uppmanat FN:s säkerhetsråd och de ryska fredsbevarare som befinner sig i regionen att få stopp på den militära operationen.

Ryssland har själva har uppmanat länderna att avbryta och återgå till diplomati.