Sju dödsskjutningar på tio dagar

Publicerad 2023-09-17

RÅCKSTA/UPPSALA. Under tio dagar har sju dödsskjutningar skett.

Den senaste i Råcksta på lördagskvällen.

– Jag hörde hur någon ropade ”pappa är skjuten, pappa är skjuten”, säger en boende i området.

På söndagen är det flera personer som är ute och promenerar i solen längs Solleftegatan i Råcksta, väster om Stockholm. Boende kommer ut från sina bostäder för att slänga sopor vid miljöstationen. Andra är ute för att rasta hunden.

Det enda som sticker ut är polisbilen som står parkerad några meter från återvinningen.

För bara några timmar sedan var en stor del av området avspärrat här efter att en 39-årig man skjutits ihjäl på öppen gata.

Flera av de boende stannar till och tittar mot platsen nu. En man berättar att han hörde när skotten avlossades.

– Jag och min son satt och spelade och så smällde det. Någonstans ville man tro att det var fyrverkerier vi hörde, men det var ingen tvekan om vad det var, säger han.

– Sedan hörde jag hur någon ropade ”pappa är skjuten, pappa är skjuten”.

Polisnärvaro i Råcksta, dagen efter skjutningen.

Rädd för att gå till skolan

Han berättar att han såg en person springa från platsen och att han hörde hur en moped startade, samtidigt som människor nere på gatan skrek.

– Jag hörde också hur flera personer räknade högt medan de gjorde HLR på mannen, säger grannen.

Även hans son hörde skottlossningen och en en stor del av händelseförloppet.

– En kort stund före det hade jag försökt prata med honom om allt våld som har skett nu. Sedan hände det här kort efteråt utanför vårt hem. Nu säger min son att han är orolig och att han inte vill gå till skolan imorgon, säger grannen.

Lördagens dödsskjutning var den sjunde på tio dagar. Bara sedan i onsdags har tre personer blivit ihjälskjutna.

– Efter det här börjar man undra om man ska flytta snart. Samtidigt tänker man att det sker överallt nu, säger en annan boende i området.

Nytt våldsdåd i Uppsala

Flera av den senaste tidens skjutningar och dåd kopplas till den interna konflikten som uppstått inom det kriminella nätverket Foxtrot, som leds av Rawa Majid, även kallad ”Kurdiska räven”.

Konflikten blev känd i media efter att en kvinna i 60-årsåldern, en mamma till en högt uppsatt inom nätverket, blivit mördad i Uppsala.

Det var också startskottet på den nya våldsvågen som skakat delar av Uppsala, Stockholm och Norrköping under de senaste dagarna.

Rutorna är förstörda efter brandattentatet i Uppsala.

På många platser uppger anhöriga till kriminella att de känner sig rädda på grund av den akuta hotbilden som nu uppstått mot dem. Flera familjer har redan lämnat Uppsala, där en stor del av dåden har skett, i rädsla för att råka illa ut.

Under natten mot söndag skedde ett brandattentat mot en salong här. Polisen undersöker nu om det finns eventuella kopplingar till våldsvågen kring Foxtrot och attentatet mot salongen.

– I detta läget ser vi att mycket händer och det finns misstankar att det kan finnas en eventuell koppling, säger Mathias Rutegård, presstalesperson på polisen.

”Trevliga och snälla personer”

Boende i huset där salongen ligger berättar att de utrymdes under natten. I dag ligger det glassplitter på marken utanför salongen och en lukt av bränt hänger i luften.

En person berättar att han känner familjen som driver det utsatta företaget.

– Det är jättehemskt. De är väldigt trevliga och snälla personer, säger han.

Andra grannar stannar till när de passerar salongen och tittar. En del fotar den krossade glasrutan.

– Det klart att det känns lite obehagligt, men samtidigt börjar man nästan bli van. Det känns hemskt att säga det, men man ser ju att sånt här sker överallt nu, säger en annan granne.

Följ ämnen i artikeln