Grekiska myndigheter uppmanar till evakuering på Rhodos

Publicerad 2023-07-22

Grekiska myndigheter har skickat ut sms om evakuering av vissa områden på grund av bränder på Rhodos.

Ving, Apollo och TUI har börjat evakuera gäster från flera hotell.

– Vinden har ändrat riktning mot Lindos. Vi kommer behöva flytta ett 80-tal gäster från tre hotell. Vi gör det av säkerhetsskäl. Det kommer en del aska som regnar ned, säger Adam Györki, nordisk kommunikationschef på TUI.

Kring lunch på lördagen skickade grekiska myndigheter på Rhodos ut sms till telefoner omkring den populära semesterorten Lardos på Rhodos, sms:et uppmanar till evakuering.

Ving: Vi evakuerar

Ving är igång med att evakuera sina gäster från Lardos och Kiotari, säger bolagets kommunikationschef Claes Pellvik.

– Vi följer uppmaningarna från grekiska myndigheter 128 nordiska gäster kommer evakueras. Jag har inte exakta siffran på hur många som är svenska.

Men det är inte helt utan problem att evakuera så många gäster.

– Det är de grekiska myndigheterna som ger instruktioner. Om evakueringen ska ske med båt eller landvägen. Man är mån om att inte korka igen trafiken. Det är ett besvärligt läge, det ska vi inte sticka under stolen med.

Att hitta nya hotell är inte heller helt lätt.

– Slutet av juli är rejäl högsäsong på Rhodos. Inte bara från Norden, men också från andra länder. Det är inte som att det finns en uppsjö med lediga hotell.

Över 1 300 flyger ned imorgon

Men trots de rasande skogsbränderna kommer Ving fortsätta flyga till Rhodos, redan imorgon söndag lyfter flyg med över 1 300 nya gäster. Men 42 får stanna kvar hemma. Deras hotell är stängda.

– De hotellen och de områdena är inte tillgängliga. Det går inte att hitta likvärdiga alternativ, så tyvärr var vi tvugna att ställa in resorna. Givetvis får de pengarna tillbaka. Jag hoppas de kan hitta på något annat under den kommande semesterveckan.

Är det verkligen ansvarfullt att flyga ned över 1 300 nya gäster imorgon?

– Ja, vi gör den bedömningen och grekiska myndigheter gör också den bedömningen. Att det är i sin ordning. Så nej, flygen kommer gå som vanligt, säger Claes Pellvik.

Larm-sms:et.

TUI: ”Det regnar aska”

TUI kommer evakuera ett 80-tal gäster från Lindos, några kilometer från Lardos.

– Vinden har ändrat riktning mot Lindos. Vi kommer behöva flytta ett 80-tal gäster från tre hotell. Vi gör det av säkerhetsskäl. Det kommer en del aska som regnar ned, säger Adam Györki, nordisk kommunikationschef på TUI.

Även Apollo har påbörjat evakuering av runt 160 svenska gäster.

Hög brandrisk

Fem regioner i Grekland hade under fredagen utlyst mycket hög brandrisk och myndigheterna fortsätter att vädja till medborgarna att vara extra försiktiga. Premiärminister Kyriakos Mitsotakis varnade för att nya bränder kunde bryta ut i de nästkommande dagarna när temperaturer förväntas stiga över 45 grader.

– Vi har ytterligare ett värmeslag framför oss och möjligen starkare vindar, så vi måste verkligen vara på vår vakt i dagarna, sa premiärminister Kyriakos Mitsotakis.