EU:s AI-besked: Måste stoppa Kina-metoden

Uppdaterad 2023-06-15 | Publicerad 2023-06-14

EU-parlamentet röstar ja till en första reglering av AI-teknik.

Målet: Att stoppa massövervakning genom ansiktsigenkänning.

– Det kommer helt förbjudas, säger AI-experten Anna Felländer.

Den nya AI-lagen kommer att ”sätta tonen över hela världen”, säger den rumänske parlamentsledamoten Gros Tudorache från Renew Europe.

Regleringen beskrivs som den första i sitt slag och kan innebära ett totalförbud av att använda AI för ansiktsigenkänning i realtid. Något som används frekvent i bland annat Kina.

EU-parlamentet röstade om den nya AI-lagen

– Det är ett första försök att ta hand om negativa effekter, etiska risker och legala övertramp för att vi ska kunna dra nytta av den här fantastiska teknologin, säger Anna Felländer, som driver företaget anch.AI.

Svenskarna splittrade

De svenska EU-parlamentarikerna var splittrade i frågan.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade emot förslaget då man anser att tekniken borde kunna användas för att bekämpa terrorism och förhindra kidnappningar.

Jessica Polfjärd, EU-parlamentariker för Moderaterna.

”Otroligt att inte alla svenska ledamöter vill ge polis, tull och gränsbevakning rätt verktyg. Ansiktsigenkänning vid terrorbrott borde vara en självklarhet. Besviken över att C, L, MP och V valde att rösta emot vårt förslag. Därför röstade Moderaterna nej till AI-akten”, skriver moderaten Jessica Polfjärd på Twitter.

C:s försvar

Centerpartiets Abir Al-Sahlani försvarar dock partiets ståndpunkt:

”Jag röstade inte själv, eftersom jag är i New York. Men det mina kollegor röstade nej till är konstant obegränsad massövervakning i realtid. Ansiktsigenkänning med minimal fördröjning vid terrordåd och grova brott är tillåtet i förslaget EP stöttade. Om det godkänns juridiskt”, skriver hon på Twitter.

Nu väntar kompromissförhandlingar med EU-kommissionen för att reda ut hur polisen ska kunna använda tekniken. Anna Felländer tror att regelverket kommer att mjukas upp med tiden.

– Min bedömning är att man med stor sannolikhet överreagerar till viss del, men att alternativet är värre. Sen kommer vi troligtvis se att regleringen mjukas upp, säger hon.