Thornberg om utredningen mot Löfving: ”Bedömde att det var rätt”

Publicerad 2023-04-22

Regionpolischef Mats Löfvings död har väckt stark kritik mot polisledningen.

Anders Thornberg förklarar sitt beslut om att tillsätta en utredning.

– I sak har det bedömts att vi har gjort rätt, men det spelar ingen roll med den fruktansvärda utgången, säger i Ekots Lördagsintervju.

Den 22 februari 2023 hittades regionpolischef Mats Löfving död i sitt hem i Norrköping.

Tidigare samma dag hade juristen Runar Viksten på en presskonferens presenterat vad utredningen mot Mats Löfving visade. Bland annat sa han att Mats Löfving varit jävig och att rikspolischef Anders Thornberg borde överväga att skilja honom från hans anställning.

Anders Thornberg meddelade samma dag på en presskonferens att han skulle ha ett arbetsrättsligt samtal med Mats Löfving.

Regionpolischefens död väckte kritik mot polisledningen. Bland annat har det ifrågasatts varför utredningens slutsats lades fram offentligt på presskonferenser.

– Det viktigaste av allt är att man tar lärdom av den delen, säger Anders Thornberg i Ekots Lördagsintervju.

– Samtidigt var det ett sånt stort allmänintresse och så mycket felaktig information, så det var viktigt för oss att komma ut med det, fortsätter han.

Mats Löfving hittades död i sitt hem.

”Bedömde att vi gjorde rätt”

Han försvarar också sitt val att tillsätta en utredning mot Mats Löfving.

– Det här väckte väldigt stort intresse och det var många som for illa. Vi gjorde nogsamma överväganden, men för att inte skymma hela polisens verksamhet och komma tillrätta med vad som hade hänt, och om polismyndigheten hade agerat på rätt sätt, så gjordes den här utredningen, säger han.

Vidare förklarar han det nu pågår en arbetsmiljöutredning.

– Det pågår en arbetsmiljöutredning inom polismyndigheten som handlar om hur vi hanterade det, och hur det hanterades efteråt. Vi gjorde det som vi bedömde var rätt vid det tillfället, säger han.