Finland går till val: Sanna Marin nära en förlust

Uppdaterad 2023-04-02 | Publicerad 2023-04-01

I dag går Finland till riksdagsval – bara tiondelar skiljer mellan de tre stora partierna, visar opinionsundersökningar.

Valet kan bli en rysare.

– Sannfinländarna har alla chanser att bli störst, säger statsvetaren Åsa von Schoultz.

Den finländska politiken är känd för sin pragmatism – partierna avslöjar inte något om sina regeringspreferenser under valrörelsen.

Men i år har det skett en kulturförändring, berättar Åsa von Schoultz, professor i allmän statslära vid Helsingfors universitet.

– Traditionellt har det betytt att väljarna haft svårt att förutse vad en röst på ett parti betyder i termer av en regering, säger Åsa von Schoultz och fortsätter:

– Partierna på vänsterkanten har sagt att de inte vill sitta med Sannfinländarna vilket ger tydligare besked om vilka samarbeten som är realistiska. Centern har även sagt att man inte vill fortsätta sitta med partierna likt i dag, vilket utesluter den nuvarande regeringen.

Det står mellan tre partier och det är otroligt jämnt.

Helsingin Sanomats senaste mätning släpptes tidigare i veckan – enligt den är liberalkonservativa Samlingspartiet största parti med 19,8 procent. Socialdemokraterna och högerpopulistiska Sannfinländarna ligger strax därefter med 19,2 vardera.

– Det kan gå åt vilket håll som helst. Men det mesta pekar mot att Samlingspartiet har en fördel. Man har en stabil väljarkår som brukar rösta, säger Åsa von Schoultz.

Sannfinländarnas Riikka Purra, Samlingspartiets Petteri Orpo och Socialdemokraternas Sanna Marin under en debatt i torsdags.

Ekonomi dominerande fråga

Om Samlingspartiet blir störst finns det två huvudalternativ vad gäller regeringsbildningar.

Det första alternativet är en högerorienterad och mer konservativ koalition mellan Samlingspartiet och Sannfinländarna.

Det andra är en liberal koalitionsregering och innebär ett samarbete mellan Samlingspartiet och Socialdemokraterna.

– Den här valrörelsen har handlat otroligt mycket om det nationalekonomiska läget och skuldsättningen. Det har passat Socialdemokraterna och Samlingspartiet. Det har pratats förvånansvärt lite om plånboksfrågor som elpriser och inflation.

Borgerliga Samlingspartiet har gått till val med löfte om att balansera ekonomin med sex miljarder euro under den kommande mandatperioden.

– Klimatfrågan och många andra frågor har hamnat helt i skymundan, säger Åsa von Schoultz.

Sannfinländarna kan vinna valet

Ett samarbete med Sannfinländarna kan skapa problem då de är ensamma om att vilja strama åt invandringen.

Flera partier utesluter samarbete med det högerpopulistiska partiet.

– Bara tanken på att de kan bli största parti kan mobilisera deras trupper. De har alla chanser att bli störst.

En av de återkommande frågorna i valdebatten för partiet har handlat om arbetskraftsinvandring.

De flesta partier är överens om att Finland måste bli mer lockande för utländsk arbetskraft. Nativiteten sjunker och det finns allt färre finländare som betalar skatt.

– Vinner Sannfinländarna kommer det väcka mycket uppmärksamhet internationellt. De har profilerat sig i frågan om arbetskraftsinvandring och vill minska den, säger Åsa von Schoultz.

Sanna Marin, Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna kan tappa en stark ledare

Finlands statsminister Sanna Marin ses som en stjärna internationellt – men hon är nu nära en förlust.

Det skiljer decimaler mellan partierna. Vad händer med Marin om hon inte kan fortsätta som statsminister?

– Det är ovanligt för Finland att ha en politiker med den förmågan att nå ut internationellt som Sanna Marin har gjort. I normala fall skulle en partiledare som inte längre ingår i en regering sätta sig i opposition. Men det är inte osannolikt för henne att ett internationellt uppdrag är mer attraktivt.