IPCC Rapporten: Agera nu för att undvika klimatkollaps

Publicerad 2023-03-20

Dr. Hoesung Lee, Ordförande i IPCC, presenterade idag den sjätte rapporten om klimatförädringarna. Redan 2030 kan 1,5 graders målet vara passerat.

Den sjätte och hittills största rapporten från IPCC släpptes idag. Tusen forskare och författare samt 86 000 referenser ligger till grund för det hittills skarpaste budskapet: ”Världens ledare måste agera nu för att undvika en klimatkatastrof”.

Redan 2030 kan 1.5 graders uppvärmning vara ett faktum om inte Parisavtalet efterföljs. Panelen konstaterat vidare att klimatförändringarna påverkar hela jorden och de trycker på att de orsakas av människors utsläpp.

Markku Rummukainen från SMHI är Sveriges representant i IPCC. Han lyfter slutsatsen att anpassningar inte är nog och att riskerna med klimateffekterna är större än tidigare uppskattats.

– Klimatförändringarna orsakar redan negativa omfattande och alltmer oåterkalleliga skador på ekosystem och mänskliga system. Vi måste minska utsläppen snabbt för att begränsa klimateffekterna som vi skickar vidare till kommande generationer, säger han på SMHI:s presskonferens.

En viktig del för att bromsa utvecklingen handlar om energianvändningen. Att få bort kolet från energisektorn och minska utsläppen av koldioxid lyfts fram som avgörande. Syntesrapporten pekar bland annat på vind- och solkraft samt elektrifiering som nu minskar i pris.

– Det har skett stora prissänkningar och det finns en stor potential den kommande tioårsperioden för att skala upp vind- och solkraft mer, säger Markku Rummukainen.

Läs mer om slutsatserna här